Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Бивш асеновградски депутат се е разпасал, недосегаем ли е за законите!?


Бачковският манастир е територия, за която българските закони не важат. С такова заключение можем да останем след като бившият депутат Васил Апостолов, който е мъжка секретарка на игумена Сионий, се разпорежда кое как да става според щенията и интересите на началника си. И се държи като недосегаем и за полицията, и за прокуратурата. Потвърждение за безканонието, което той налага в района на обителта е последното му разпасване тази събота.
Динко ПЕТКОВ

Явно старците в Светия синод продължават да смятат Сионий за свещена крава и още го държат необяснимо за какви заслуги игумен и на Бачковския, и на Троянския манастир. Въпреки че точно той няма моралния имидж на висш духовник. Името му е скандално свързано със сигнал за педофилство, подаден от бащата на семинарист, който е бил негова сексуална жертва. А бивш монах лично признава в шокиращо публично видео, че е обслужвал Сионий сексуално, като е получавал за това възнаграждение от него 10 000 лввсеки месец. По първото обвинение за педофилство той беше оправдан, макар и само на пресконференция на Светия синод, а не след разследване от прокуратурата. По видеото на монаха обаче досега няма никаква реакция – нито от Синода, нито от разследващите органи. Даже самият Сионий мълчи. Не се отзовава на предложението на монаха-жиголо да се явят двамата на детектор на лъжата.
Пред последната година Сионий стана известен в публичното пространство и с имотните си претенции. За него се говори, че има цели свитъци с нотариални актове за разни имоти извън манастира.
Най-алчен е в напъните си да присвои паркингите, използан от години от собственика на ресторант „Водопада“. Там вече нещата са досарани до самоуправство. Мъжката секретарка Васко, заедно с чичо си и първия си братовчед само дето не са докарали танкове и гаубици, за да „завоюват“ паркингите и да ресторантьора. А той не е съгласен да отстъпи, защото твърди, че нотариалния акт, който му представят за единия паркинг пред ресторанта, е…МЕНТЕ. Основният му довод е, че е върху терен, който е част от бивш държавен път и по тази причина не може да е ничия частна собственост. Дори и манастирска. А другия паркинг е върху терен, от който 27 000 м2 са негови, а на манастира са едва 570 м2. В момента и там Сионий се разпорежда така, все едно че всичко е негово.
Като заявява в лицето на тормозения ресторантьор: „Абе ти не разбра ли, че държавата това сме ние!“.
Вероятно е точно така, след като полицаите, които идват по сигнал да се намесят срещу самоуправството, извършвано от мъжката секретарка, вдигат ръце: „Оправяйте се, ние нищо не можем да направим! Тук сме да реагираме, ако евентуално се сбиете.“. От прокуратурата няма никаква реакция. Все едно че за Сионий законите на България не се отнасят.
Така е станало и тази събота. Бившият депутат от Има такъв народ и общински лидер на партията на Слави в Асеновград Васко Апостолов, заедно с чичо си, който е бил кандидат за депутат от същата партия демонстративно гонят от работното им място двете служителки, които събира такса от паркинга, който е върху 27-те декара площ на ресторантьора.
За да прибират таксите само те. Въпреки че в момента върху съдебна делба на имота и лицензирани експерти са установили кой какви права има. Обясняват пред полицаите, че имали устна уговорка с ресторантьора да събират таксите от паркинга, което е против всяка логика, тъй като той с договор е отдал това право на друга фирма. Всъщност мъжката секретарка ползва за тази цел фирма, свързана с чичо му. Парите отиват там. Не се знае каква част от тях се връщат при игумена.
Докато става свадата с гоненето на двете служителки от паркинга, минава с черния си джип самият Сионий. Преди да профуучи покрай тях прави жест с ръце, демек:“Вие не сте нормални!“ А мъжката му секретарка с чичо му и първия му братовчед в същото време играят…кючек. Демонстрирайки, че ще става така, както те искат.
Разбира се, свадата за паркинга е дребнотемие. Не е интересна за медиите и за читателите. В случая, обаче, това паркингче ИЗОБЩО НЕ Е ТЕМАТА, от която следва журналистите да си заинтересуват. ТЕМАТА Е, че ДЪРЖАВАТА НЕ ЗАЩИТАВА ОБИКНОВЕНИТЕ ГРАЖДАНИ от своеволията на газещите закона „привелигеровани“ особи. Цяла година вече изживяващият се, че той е държавата Сионий, чрез бухалката си- манастирския секретар, който се беше уредил да стане депутат, тормози асеновградски бизнесмен. Парадоксалното е, че всъщност конфликтът за единия от паркингите не би трябвало да е между него и игуменът. А между Сионий и държавата в лицето на Агенцията за пътната инфраструктура – АПИ. Ресторантьорът е само наемател на тази агенция. Всяка държавна агенция е ДЛЪЖНА да защитава държавните имоти. Ако е нужно и по съдебен път. Шокиращото е, че от АПИ доброволно вдигат ръце: „Нямаме претенции към имота!“. Без да оспорват дали нотариалния акт, представен от игумена, не е фалшив. Държавните чиновници сами свалят гащите си пред игумена. Защо ли? Дали някой „отгоре“ не им е позвънил: „Не се намесвайте! Не завеждайте дело“. И безхаберните чиновници само козируват.
Ами утре Сионий може да извади от расото си нотариален акт за всеки един паркинг или друг, харесал му се имот, в Асеновград. Даже да претендира за мостовете на река Чая, че са манастирски. Пак ли държавните органи ще си траят!
По същата логика, че за Сиотий законите у нас нямат никакво значение, ресторантьорът, например, може пък да си извади договор-споразумение с някой чужд синод. Разрешева му се да продава църковни свещи. Да ги си внася. Да разположи край ресторанта си места, където миряните да си палят свещите – на едно място за здраве, на друго срещу любовна мъка, на трето за помен на починалите си близки. И да си наеме двама-трима свещеници към фирмата.
Като завършил богословие, Васил Апостолов би трябвало да е смирен и богоотдаден манастирски служител. А не да бъде куче-вълкодав на Сионий. И да се държи така, все едно че отношенията между двамата не са само служебни, а по нетрадиционни. Срещу мъжката секретарка обаче вече близо месец има подадена жалба от служителка на ресторантьора за сексуален тормоз. Публикамаме я:„На 05.06. 2022 г. приблизително по обедно време бях на работа заедно с колежката ми. На паркинга дойде Васил Апостолов, заедно с още един човек и започнаха да ни гонят от паркинга, обяснявайки ни, че трябва да напускаме, че ние вече няма да събираме таксите, нямало смисъл да идваме повече на това място, защото било на манастира. На мен лично ми каза да отида заедно с него в някое отворено бунгало. Каза, че иска да изкара заедно с мен цяла нощна смяна в бунгалото, а аз му отговорих, че могат да отидат заедно с другия човек. Изпитах страх, почувствах се обидена, унизена и заплашена, че може да ми направят нещо лошо. Възприех това поведение като такова от сексуално естество, с което се накърнява достойнството и честта ми. Същият извод си направи и колежката ми след като обсъдихме случващото се.“.
Ако срещу някой друг подобен случай се беше получил подобен сигнал, със сигурност прокуратурата щеше да се задвижи. С право. Какъв е обаче този техен двоен аршин!!! Разгащеният Васко не го пипат. Безнаказан ли е? Ами утре той може да си хареса жената или дъщерята на всеки асеноградчанин, например. И нагло да им предложи да ги заведе да прекарат нощта с него в някое бунгало. Спокоен, че последствия за него няма да има. Над законите е.

Публикувана на
26 Юни 2022 година