Новина от категория България
Архив на публикациите

Москва с ултиматум

Градусът на напрежението между Русия и България рязко се покачи през днешния ден и двете страни са на път да скъсат дипломатическите си отношения за пръв път от 143 години, откакто съществува модерната българска държава. Причина за това е, че преди ден премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че София гони 70 руски дипломати, които според него са шпиони и освен това броят на руските дипломати у нас е в пъти повече, отколкото броя на българските дипломати в Руската федерация. В отговор Москва постави ултиматум на София - или да оттеглим нотата за експулсиране до 12 часа в петък, или ще обмислят затваряне на посолството у нас и съответно на нашето в Русия.
Тази нощ текат усилени преговори в коалицията и между институциите, както и по дипломатически канали се водят разговори и с Русия и утре буквално до 12 без 5 окончателно ще стане ясна развръзката - дали двете страни ще направят крачка назад и всяка ще направи компромис или ще скъсаме отношенията си.
Премиерът призова посолството към диалог и оттегляне на нотата си, а външният министър в оставка Теодора Генчовска отиде спешно в Народното събрание. Президентът Румен Радев пък призова Петков да свика заседание на правителството и да реши какво да прави с руската нота и предупреди, че е недопустимо десетки хиляди българи в Русия да останат без дипломатическо представителство.
Дипломатическото напрежение се случи на фона на окончателното приемане на актуализацията на "Бюджет 2022" и на фона, на връчването утре следобед на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство - в случая той ще бъде приет от "Продължаваме Промяната".
Руската посланичка Елеонора Митрофанова е поискала среща в Министерството на външните работи, за да връчи вербална нота заради отзоваването на 70 служители от мисията на Руската федерация в София. В ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за „персона нон грата“ служители на руските задгранични представителства.
Пред БНТ посланик Митрофанова заяви, че на Кирил Петков му е била поставена задача, да експулсира всичко, свързано с Русия.
Междувременно премиерът в оставка призова руската посланичка да оттегли нотата си и изтъкна, че след решението на правителството за експулсиране на 70 дипломатически служители в София ще останат да работят 43-ма.
„Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота“, заяви Петков.
От руското посолство обаче отговориха, че в нотата от външно министерство не се споменава паритет на сътрудниците на дипломатическите представителства. И повториха:
„Очакваме, че на 1 юли МВнР на България ще отзове двете ноти, съдържащи списъци с имена на сътрудници на руските задгранични учреждения в България. В противен случай пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Русия в София". Това автоматично води до затварянето и на Посолството на България в Москва.
Последва реакция и от президента Румен Радев, който поиска Министерски съвет да се събере, за да оцени последствията от ескалацията на кризата.лупа

Публикувана на
01 Юли 2022 година