Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Побеснял от ревност тираджия размаза с бухалка 70-годишен доцент, искал да спи с жена му

Бившият тираджия Илия Стоичков, който е осъден на 18 г. затвор за кървавото убийство на доц. Стефан Нейков край Пловдив, излежава присъдата си в затвора в града под тепетата. Работи в цех, където дооформя произведени детайли. Не е награждаван. До момента има едно наложено дисциплинарно наказание за притежание на неразрешена вещ.
Дива ревност го превърна в убиец на 2 юли 2018 г. Буквално размаза с бухалка 70-годишния доц. Стефан Нейков от Института за генетични ресурси в Садово, доверявайки се на жена си, че е искал секс от нея по повод на магистратура, която искала да кара.
42-годишният Стоичков живеел със съпругата си Иванка в къща в пловдивското село Първенец. Имали дете момченце. Мъжът работел като тираджия и често пътувал за дълго в чужбина. Според хора от селото бил добър и кротък човек. Винаги се държал добре, помагал на близки и познати. Дори помагал с пари на хора в нужда и с каквото може. 32-годишната му съпруга Иванка също била кротка и добра жена. Грижела се за семейството и животът на Стоичкови години наред бил спокоен.
Обрат
През пролетта на 2018 г. Иванка решила да запише магистратура в Аграрния университет в Пловдив. За целта се свързала с доц. Стефан Нейков от Института за генетични ресурси в Садово, който й бил преподавател, докато учела за бакалавърска степен. Не се знае какво се е случило по време на комуникацията и срещите между жената и доцента, но в един момент тя се оплакала на мъжа си, че доцентът иска секс и пари, за да й помогне за магистратурата.
Съпругът избухнал в ярост. Не се знае доколко е вярно, че доц. Нейков е имал похотливи намерения, но тираджията повярвал на жена си. При мисълта, че изобщо може нещо да се случи между Иванка и доц. Нейков, той решил да го накаже.
Вендета
Жената се съгласила да устроят капан на преподавателя. Тя му се обадила с покана да се видят. Срещата трябвало да се състои на 2 юли вечерта край село Оризари. Доцентът отишъл на уговореното място късно вечерта. Никой не го чакал. От тъмнината обаче изскочил Илия и с бухалка започнал да млати възрастния мъж. Иванка само наблюдавала отстрани.
Побоят е бил толкова жесток, че доцентът буквално бил размазан. Той изпаднал в безсъзнание. Потъналото в кръв тяло спряло да мърда, но все още бил жив. Съпрузите го натоварили в колата му и го откарали в Пловдив, близо до Военна болница. Там паркирали автомобила на една улица и си тръгнали. Кървавата бухалка била изхвърлена в Марица.
Ужас
На следващата сутрин минувачи открили полумъртвото тяло на доц. Нейков. Черепът му бил пробит от ударите с бухалка, имал и други наранявания и медиците не успели да го спасят.
Семейството на доцента и хората, които го познават, категорично отхвърлят версията на Иванка, че той е искал ласки от нея.
Криминалистите веднага започват разследване и сравнително бързо стигат до Иванка и Илия. Събират и доказателства за извършеното от тираджията кърваво престъпление. Срещу него са повдигнати две обвинения – за убийството на доцента и за грабеж на златния му синджир, който след неговото пребиване до смърт бил даден в заложна къща.
Наказанието
На първа инстанция Илия Стоичков бе осъден на 20 години затвор и 220 хил. лв. кръвнина на близките на убития доц. Стефан Нейков - съпругата и двете деца. Адвокатът на тираджията заяви, че има смекчаващи вината обстоятелства. Според него Илия е правил изкуствено дишане на доцента и го оставил близо до болница. Искал да го накаже, но не и да го убие.
Прокуратурата и семейството на доц. Нейков обаче настояваха за доживотна присъда.
Всички страни обжалваха наказанието. Апелативният съд го намали с 2 години. Така Илия Стоичков ще лежи 18 г. за умишлено убийство по чл. 116 от Наказателния кодекс. Присъдата бе обжалвана пред Върховния касационен съд, но неговото окончателно решение е потвърждение на наказанието от 18 г. затвор.
Намалението
Фактът, че Илия Стоичков работи в затвора, ще намали годините, през които е зад решетките, тъй като 2 работни дни се считат за 3 излежани. До момента той е изтърпял 4 години в арест и в затвора.
Иванка първоначално е била арестувана, но към нея обвинения няма, тъй като според разследващите само стояла и гледала отстрани. За нея не са събрани доказателства да е подбуждала мъжа си към убийството. По тази причина е разпитана като свидетел и освободена.телеграф

Публикувана на
02 Юли 2022 година