Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Как да приемаме витамините?

Правилната дозировка на витамини и микроелементи е задача на лекаря. Витамините, предупреждават доктори, в частност витамин D, са необходими, но сега през лятото може да са опасни, тъй като и те могат да предизвикат слънчево изгаряне.

Ако ги приемаме както ни падне, особено през горещите слънчеви дни, може да възникне фотодерматит – увреждане на кожата. Имайте предвид, че всички витамини трябва да се приемат през втората половина на деня, и то задължително след ядене.
Много витаминни, особено витамин С, повишават киселинността и дразнят стомашната лигавица. Има дори случаи на бъбречно увреждане – нефрит, заради безразборен прием именно на витамин С.
Ако пък превишите дозата на витамин D, е възможно развитие на бъбречна калциноза, т.е., отлагане на калциеви кристали в бъбречните каналчета. От друга страна, витамините от групата В стимулират имунитета, но и те дразнят стомашната лигавица.
И не на последно място, предозирането на витаминни препарати води до диспепсия (прилошаване, повръщане), алергия. Затова не бъдете фанатици по отношение приема на витамини. Най-добре си направете няколко краткотрайни курса, отколкото един продължителен, способен да доведе до предозиране.
Витамините се назначават за месец – ненапразно в опаковката има 30 таблетки или капсули. Ако е нужен по-продължителен лечебен курс, докторът ще ви каже.

Публикувана на
02 Август 2022 година