Новина от категория Огледалото
Архив на публикациите

Някои интересни факти за обувките

В началото на XIX в. дамските и мъжките обувки най-накрая започват да се различават по стил, цвят, форма на петата и пръстите. По това време стават известни обувките с платнена горна част, а ботушите стават изключително популярни. Стандартът за мъжкия ток най-накрая се установява на 2,5 см след много колебания.
До 1850 г. обувките се произвеждат прави, така че няма разлика между лява и дясна обувка. С наближаването на ХХ век обущарите подобряват комфорта, като създават обувки, съобразени със спецификата на стъпалото.
През XIX в. ботушите са изключително популярни, както при мъжете, така и при жените. Популярни са били ботушите "Блюхер", ботушите от плат, ботушите с еластични страни, ботушите с копчета и ботушите "Балморал".
От десетилетие на десетилетие, през ХХ век обликът на обувките се променя драстично. Това се дължи на редица технологични постижения, които опростиха процеса на производство на обувки.
Обувката се използва в Стария завет на Библията като символ на нещо безполезно или малоценно. Актът на събуване на обувките е символ на робство в Новия завет.
Имаше една старица, която живееше в обувка е популярно детско стихотворение от XVIII век. В нея се разказва за възрастна жена, която живее в обувка с много деца.
В приказките "Пепеляшка" и "Червените обувки" обувките играят важна роля. Чифт червени рубинени пантофки играят важна роля в сюжета на филмовата адаптация на детската книга "Чудният магьосник от Оз".
В продължение на десетилетия колекциите от спортни маратонки са част от градската субкултура в Съединените щати. Продължаващата световна популярност на линията маратонки Air Jordan на Nike, създадена за баскетболната звезда Майкъл Джордан, допринася за развитието на колекционирането на маратонки. Моделите на Джордан са сред най-популярните и в днешни дни, достъпни са на пазара с обувки бг промо код.
През март 2000 г. британският изобретател Тревър Бейлис и Texon International основават Electric Shoe Company. Тяхната цел е да създадат обувка, която генерира електричество просто при ходене. Тревър Бейлис и Джон Грантъм (от Texon) изпробват прототипите по време на 120-километров преход през Намибийската пустиня през август 2000 г. В края на разходката Тревър се обажда на Ричард Брансън в Обединеното кралство, като използва телефон, зареден от обувките.
Обувките със заострен връх, които се появяват за пръв път в края на XI век, достигат огромни размери през XIV и XV век. Обувките със заострени върхове, известни още като poulaines или crakowes, можели да достигнат дължина до 45 см.
Рекорди при обувките
На 7 май 2011 г. в рамките на проектите "ShoemanWater" в StankowskiField в Университета на Мисури, Колумбия, САЩ, е поставен рекорд за най-дълга верига от обувки с 24 962 обувки. Всички обувки бяха вързани по двойки и поставени от петата до петата, за да образуват думата "вода".
На 22 ноември 2013 г. на събитие, организирано от изпълнителния комитет на AsakusaPolishingShoes World Challenge (Япония), на търговската улица Asahi в Тайто, Токио, Япония - 800 души полираха обувки.
Най-скъпите спортни обувки
Компанията StyloMatchmakers International от Нортхемптън, Нортхемптъншир, Обединеното кралство, продава обувки за голф с подплата от норка, с украса от 18-каратово злато и шипове с рубинени върхове за 13 600 паунда (30 000 лв) за чифт, което ги прави най-скъпите спортни обувки, продавани някога. За последен път те са произведени през 1993 г.

Публикувана на
16 Август 2022 година