Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

10 болки, които НЕ бива да пренебрегвате

Всеки понякога е изпитвал неясна или продължителна физическа болка. В много случаи я пренебрегвате и тя отминава, но болката може да е сигнал за сериозен здравословен проблем.
1. Болка в челюстта
Изпитването на внезапна болка в челюстта може да е знак, че сърцето е стресирано и може да послужи като предупреждение за предстоящ инфаркт. Болката от инфаркт често се появява в места, различни от гърдите: рамото, ръката, корема, долната челюст или гърлото. Затова игнорирането на болката в челюстта може да доведе до риск от сърдечен инцидент. Получаването на внезапна болка в рамото или в областта на челюстта, особено ако човек е изложен на риск от сърдечносъдови заболявания, налага веднага консултация с лекар.
2. Болки в кръста
Изпитването на болки в кръста са често срещано явление, но те могат да бъдат сигнал за нещо повече от мускулно напрежение, обясняват специалистите. Болката в долната част на гърба е едно от най-честите оплаквания, но често я игнорираме или се самолекуваме. В действителност болката в гърба е водеща причина за свързани с труда увреждания. Понякога болките в гърба са симптом, свързан с проблеми с бъбреците. Инфекция на бъбреците, както и наличието на големи туморни образувания например, могат да доведат до съответно дискомфорт или неприятна болка в долната част на гърба. Непременно се обърнете към вашия личен лекар.
3. Болки в корема
Болката в корема може да се дължи на различни причини. Например може да е от преяждане или хранително отравяне. В някои случаи няма ясна причина за абдоминалната болка. Проблеми с близките органи като бъбреците, белите дробове или матката също могат да доведат до дискомфорт в коремната област. Болка в долната дясна част на корема може да означава възпаление на апендисита, което обикновено води до оперативна намеса. Болка в горната дясна част на корема пък може да е сигнал за проблеми с жлъчния мехур. Горната абдоминална болка, заедно с болки в гърба, може да бъде признак на панкреатит (възпаление на панкреаса). За лечението на подобно състояние са необходими почивка, прилагане на интравенозни течности и антибиотици.
Оток на черния дроб поради хепатитно заболяване може да доведе до мъчителна болка в стомаха. Възможно е коремната болка да е свързана и със запушване на червата. Ако не се приложи навременно лечение, това може да доведе до умиране на чревната тъкан и други проблеми. Ако имате необяснима, повтаряща се или внезапна болка в корема, най-разумното решение е незабавна консултация с лекар.
4. Болки в крака (прасците)
Болезненост в областта на прасеца може да се дължи на физическо претоварване като изкачване на стръмни стълби например. Но понякога болката в прасеца, особено когато не е свързана с някакъв вид натоварване, може да е знак за здравословен проблем. Краката имат мрежа от артерии и вени, които движат кръвта от сърцето до мускулите и обратно. Клапите във вените предотвратяват връщането на кръвта назад по посока на гравитацията. Съсиреци могат да се образуват именно при тези клапи заради недобър приток на кръв или нараняване на крака и засягане на вена. Обикновено болката в долните крайници се дължи на наличието на съсирек, който затруднява силно или запушва притока на кръв. Признак за това може да бъде отокът. Специалистите винаги изтъкват, че хората с дълбока венозна тромбоза, които пушат или са с наднормено тегло, трябва да променят начина си на живот, тъй като и двата фактора увеличават риска и тежестта на дълбоката венозна тромбоза. Иначе като профилактична мярка се препоръчва поддържане на добър двигателен режим.
5. Усещане за изтръпване на ръцете и краката
Ако държите продължително време крайниците си кръстосани, вероятно сте усетили леко болезнено изтръпване. То е причинено от намаляване циркулацията на кръвта. За щастие, изтръпването изчезва, след като се раздвижите и смените позата на седене. Но докато тя е налице, човек чувства комбинация от болка и гъделичкане. Ако имате подобно усещане по краката или ръцете си, когато крайниците не са кръстосани, това може да е признак за увреждане на нервите. Симптоми като мравучкане, изтръпване и чувство за парене са признаци на периферна невропатия. За периферната невропатия има много причини: диабет, злоупотреба с алкохол, дефицит на витамин В12, херпес зостер и други заболявания. Наранявания, инфекции и токсини също могат да причинят увреждане на нерв. Аспиринът и други продавани без рецепта болкоуспокояващи спомагат за облекчаването на симптомите, но е най-добре да се обърнете към специалист. Антидепресантите, физиотерапията или като последно - операцията дават по-голям шанс за намаляване и отстраняване на тези усещания.
6. Необясними болки
Обикновено болка в определена част на тялото е сигнал, че тази област се нуждае от внимание. Всъщност, именно по този начин болката ни “прави услуга“, като ни предупреждава за някакъв проблем, за който е редно личният лекар да узнае. Когато медицинските изследвания не установяват очевидна причина за мистериозните болки, едно от предположенията за подобно състояние може да е фибромиалгията – причина за необяснима болка по тялото и чувство на умора. Състоянието засяга повече жени, отколкото мъже.
Смята се, че фибромиалгията е едно от най-често срещаните заболявания, близки до артрита. То води до повишена чувствителност към физическо напрежение или болка и често е свързано с проблеми със съня. За съжаление, няма кръвни тестове за да се диагностицира състоянието, но лекарите могат да работят в посока на изключване на други възможни причини за болката, преди поставянето на диагноза. Не е създадено специфично лечение на фибромиалгията. То включва физикална терапия и прием на медикаменти.
7. Болка в тестисите
Болката в тестисите не трябва да бъде пренебрегвана, особено продължително време. Всичко може да я предизвика - от херния до рак. Усукване на семенната връв например може да причини мъчителна, слизаща до коленете болка, започваща от тестисите. Болката може да се появи няколко дни след удар в слабините и да бъде симптом на хематоцеле - опасно събиране на кръв между обвивките в скротума. Болка в тестисите може да бъде причинена от възпаление на епидидимиса, разположен върху задния ръб на тестиса, чиято функция е да провежда сперматозоидите от тестиса към семепровода. Ако чувството на дискомфорт в тестисите съпровожда осезаемо усещане, че скротумът е пълен, причината най-вероятно са разширени вени.
Ако мъжът почувства внезапна болка в тестисите и я игнорира с надеждата, че ще отмине, той се подлага на опасност от сериозни проблеми, дори от загуба на тестис.
8. Главоболие
Въпреки че често главоболието настъпва изведнъж, това мистериозно и внезапно събитие може да е признак за нещо много по-сериозно от обикновеното главоболие. Ако причинява почти ослепителна болка, то може да е признак на инсулт или на транзиторни исхемични атаки, преходни нарушения на мозъчното кръвообращение. Исхемичните мозъчни инсулти възникват в резултат на ограничаване или прекъсване на кръвотока, респективно на притока на кислород и глюкоза към главния мозък.
В допълнение към внезапното остро главоболие, други признаци на транзиторни исхемични атаки и инсулт са неврологични или познавателни затруднения, като например проблеми с говора или двигателните способности. При такива състояния, човек може внезапно да падне, докато стои или ходи. Случаите на транзиторни исхемични атаки често се определят като „миниинсулт“. Симптомите включват замаяност, временни зрителни проблеми, невъзможност за задържане на химикалка в ръката.
В повечето случаи транзиторни исхемични атаки са последвани от истински инсулт. Затова е необходимо да се вземат веднага мерки и да се потърси спешна медицинска помощ.
9. Тазова болка по време на секс
При жените един от общите симптоми на тазово-възпалителната болест е болка или дискомфорт в областта на таза по време на секс. Болестта представлява бактериална инфекция на матката и фалопиевите тръби, което води до болезненост, зачервяване и подуване на тъканите. Възпалението може да провокира и проблеми като безплодие. Тазово-възпалителната болест може да доведе до образуване на абсцеси или хронична болка в таза. Полово предаваните болести - най-често хламидия или гонорея, или друг източник на бактерии, които се придвижват до репродуктивните органи, са обичайните „заподозрени“ за тазова възпалителна болест.
Болката може да е придружена и от други симптоми като често уриниране или болки в корема. Ранното откриване на проблема е важно, тъй като болестта се повлиява от антибиотично лечение. В случаите обаче, когато състоянието не е открито навреме, може да се стигне и до оперативна намеса. Болка в таза по време на секс може да се дължи и на кисти на яйчниците. Добре е да се иде веднага на гинеколог.
10. Персистираща болка в ставите
Артрозата е чест източник на болка в ставите, но не е единственият. Скованост и подуване на ставите могат да бъдат причинени от лупус - хронично автоимунно заболяване, което може да засегне и увреди всяка част на тялото, включително кожата, сърцето, бъбреците и мозъка. Симптомите на лупус включват умора, загуба на коса и висока температура. Хепатитът, който засяга предимно черния дроб, причинява болки в ставите. Много други инфекциозни заболявания - например морбили и варицела, също могат да предизвикат болезненост в ставите.
Ставната болка е част от симптомите и на ревматоидния артрит - автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите. Ревматоидният артрит може да засегне тъканите около ставите, както и други органи в цялото тяло.

Публикувана на
26 Август 2022 година