Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Д-р Емилова мина на диета с грозде

Д-р Людмила Емилова преди дни навърши 79 години, но възрастта за нея продължава да бъде просто цифра. Диетоложката е лекар с три специалности – вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като на младини изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 50 хиляди пациенти от цял свят.
Диетоложката изповядва сезонното хранене и всяка есен прави диета, минавайки само на грозде. „Неслучайно гроздето има славата на полезен плод и се радва на изключителна популярност. В нашите географски ширини то е символ на есенното богатство в природосъобразното хранене. Попило богати земни аромати и топли лъчи, гроздето може да се съхрани за дълго време в прясно състояние. Съветът ми е да се консумира без обработка в сезона на неговото зреене“, казва д-р Емилова за гроздовата диета.
Интересът на учените в последните години към гроздето и неговия най-разпространен продукт – виното, се дължи на факта, че в тях се съдържа мощното антираково вещество ресвератрол. Той се открива в обвивката и семенцата на гроздето, като количеството е по-голямо в червените и много тъмни сортове. Ресвератролът въздейства върху гените, които пазят здравите клетки от остаряване. Той забавя трите фази от развитие на рака – начало, растеж и разсейване. Тези резултати могат да се получат при консумация на една чаша червено вино на ден. Но! Употребата на по-голямо количество може да увеличи риска от рак и други болести, обяснява още лекарката.
Освен това гроздето е с високо съдържание на витамини от група В (В1, В2, В3 и В6), Е, С, А, холин, биотин, пантотенова киселина, лутеин, зеаксантин, бета-каротен и витамин К. От минералите е богато на калий, натрий, йод, цинк, мед, манган, магнезий, хром, калций. Съдържа още известно количество Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.
„Приемайки добре узрелия плод, се чистим от токсини, повлияват се добре сърдечните и съдовите заболявания, укрепва имунитетът, подобрява се жизненият тонус, избистря се кожата. Гроздовата диета е подходяща и за пълни, и за слаби хора. При тези с повече килограми се препоръчват по-малки количества от немного сладки сортове. При поднормено тегло може да се консумира по-голямо количество, и то от най-сладките сортове. Продължителността на гроздолечението е строго индивидуална. В нашия медицински център тя най-често е 20 дни“, казва д-р Емилова. „Винаги е добре да имаме едно наум, че е възможно ципата на гроздето да е третирана с голямо количество пестициди и други отрови. Трябва да се уверим, че гроздето на трапезата ни е органик. Никога не приемайте гроздето като десерт. Консумирайте го на гладно, както казва лечителят Димков, поне 30-40 минути преди прием на друга храна. Можете да направите и разтоварителен ден, в който да редувате през два часа грозде и билков чай или вода“, допълва специалистката.ретро

Публикувана на
16 Септември 2022 година