Новина от категория В общината
Архив на публикациите

От Белащица внесоха подписка за присъединяване към Пловдив

Подписката с искане за референдум за отделянето на село Белащица от Община „Родопи“ вече е внесена в Oбщинския съвет. Това потвърди председателят на местния парламент Георги Цанков, който категорично се обяви против това искане и заяви, че няма да подкрепи подобно решение.
„Ясно е, че проблемът с кариерите в Белащица е невъзможно да бъде разрешен изцяло на местно равнище и който обещае това, просто ще излъже“, заяви Цанков и допълни:
„Болно ми е от позицията на някои от жителите на Белащица, че за тях Община „Родопи“ е мащеха – напротив, в доста отношения те живеят по-добре от пловдивчани и го знаят. Не отричам също, че проблема с кариерите в Белащица е основен и болезнен. Нека обаче заедно да помислим за разумни и законни мерки и решения, освен да действаме изцяло емоционално и първосигнално.“
Според председателя на ОбС „Родопи“ вече няколко мандата пловдивските кметове се заиграват с общините „Родопи“ и „Марица“, когато не могат да решат собствените си проблеми. „Това правеха и Славчо Атанасов, и Иван Тотев, прави го и сега действащият кмет Здравко Димитров. Никой не може да ме убеди, че град Пловдив има интерес да присъедини Белащица и да налее в селото десетки милиони, камо ли да разреши проблема с кариерите. Някой помислил ли е как ще се отпусне бюджет на това село, ако то попадне в пловдивския район „Южен“, при положение, че бюджетите на районните кметства в Пловдив са минимални“, коментира Георги Цанков и попита:
„Разумен човек може ли да вярва, че управата на гр. Пловдив ще построи в Белащица канализация, детска градина, училище, при положение, че не го е сторила и до днес в някои от своите квартали?! На последните избори настоящата градска управа дойде на власт с обещанието да построи в града 12 нови детски градини през мандата си, и сега когато е към своя край колко от тях са построени? Как да ни убеди някой, че Белащица изведнъж ще се превърне в първостепенен приоритет?“ - пита Георги Цанков.

Публикувана на
26 Септември 2022 година