Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Пазарът на имоти в Пловдив е динамичен, с ясни тенденции

В ситуация на инфлация прогнозите са много рисково начинание. Главната причина за това е, че валутата, напечатана от централните банки, се просмуква неравномерно в икономиката. Едно от обичайните места, към които се насочва допълнителната валута, е пазарът на имоти. Експертите от сайта за недвижими имоти в Пловдив Реалистимо анализират местния пазар и последните тенденции.
Докато инфлацията вече осезателно избива в цените, а недвижимият имот е ценен актив, динамиката само ще се ускорява. Темпът на нарастване на цените на недвижимите имоти в Пловдив се ускорява с 10 пункта - от 4-5% през 2021 година до 10-15% в началото на 2022 година. Данните на Националния статистически институт чертаят горещ имотен пазар в града.
Специфичните последствия от инфлацията и войната трудно могат да се предвидят, но няколко контрастни тенденции се открояват през последната година.
Новото строителство ще става все по-интересно. По годишен темп на нарастване на цените Пловдив се нарежда до София. Новото строителство на апартаменти в Пловдив буди сериозен интерес и града се нарежда на челни места по новостроящи се сгради.
Едни хубави апартаменти в Пловдив, разположени на добра локация, биха поддържали цени дългосрочно. Така пазарната корекция може да направи тези имоти ценна инвестиция. Към тях се оформя специфичен интерес, който трябва да бъде догонен. Апартаменти старо строителство почти няма на пазара, защото голямото търсене на имоти през миналата година намали значително предлагането в този сектор.
Много хора от по-малките населени места около пловдивска област се ориентират към закупуване на жилище в града. Особено осезаем е притока на клиенти за жилища на хора Кърджали, Асеновград, Хасково и други.
Освен към апартаменти, в Пловдив се забелязва и засилен интерес към къщи. Това е тенденция, появила се, покрай пандемията, която някои експерти предвиждат, че ще се засилва.
Специално се наблюдава интерес към къщи, парцели и имоти около Пловдив. Клиентите са млади семейства с професии с висока квалификация, които желаят да се откъснат от големия град, но запазвайки връзка с него. Те имат по-високи доходи, често работят в IT сектора или професии, които могат да се работят дистанционно, търсещи локации около Пловдив, заради инфраструктурата и опциите, които предлага по-големият град. Именно те са основната таргет група за продажба на къщи от собственик около Пловдив с обещаващ пазарен потенциал.
Бизнес имотите все още не са се възстановили напълно след пандемията. Все още има сериозно предлагане, а търсенето се забавя.
В контекста на очакваните криза и спукване на балони, си заслужава да обърнем внимание към по-специфични пазарни сегменти. А младите семейства са ценен таргет за продажба на къщи в покрайнините на голям град. За апартаментите ново строителство също изглежда има интерес.

Публикувана на
27 Септември 2022 година