Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

№24, преференциален вот 110

Тони Симидчиева е под №10 в листата за кандидат-депутати на ГЕРБ-СДС. Бюлетината е №24. Преференциялният вот за седесарката е 110.
Тони Симидчиева за Закона за занаятите:
Трябва да бъде променен Закона за занаятите в първоначалния му вид – такъв, какъвто беше създаден преди 10 години. По подобие на германския. Германците наляха милиони евро у нас, за да може да бъде създаден този закон, но впоследствие той бе осакатен. По неизвестни за нас причини. Преди в Занаятчийската камара членуваха пекари, хлебари, сладкари, готвачи, фаянсаджии, водопроводчици, електромонтьори и други. Това са хора, които вадят си хляба с ръцете. Всички те бяха в Закона за занаятите и после бяха извадени от него. В Германия съществуващите занаятчийски камери са най-силните сред подобни организации, защото там членството е задължително. Занаятчийските камари защитават интереса на занаятчиите. В същото време защитават и клиентите на своите членове, защото има регистър на занаятчиите. Включените в регистъра са положили изпити, имат уменията да работят и те не биха имали правото да упражняват професията без такъв документ. И до ден днешен пристигат запитвания от Германия за определени хора дали са издържали професионален изпит, имат ли майсторско свидетелство. Няма нужда да откриваме топлата вода. Ние просто трябва да направим същото, което германците се опитаха да внесат и у нас. Това е една от моите каузи.
Тони Симидчиева за тежката бюрократична машина:
Тежката бюрократична машина потиска гражданите. Например някой иска да си монтира фотоволтаик на покрива, за да посрещне по-спокойно енергийната криза. Редът, по който става това, още не е уреден. Скъпа е енергията, но никой не се захвана да направи възможно хората да си решат проблема.
Едно от важните неща, които ще поискам, ако съм в парламента, е да освободим гражданите и фирмите от тежката бюрокрация. Затова ще е необходимо да има силни камари и браншови организации, които не са зависими от администрацията, а обратно – тя ще зависи от решенията на обществените организации. Ето защо е необходимо ново законодателство.
Тони Симидчиева за малкия бизнес:
Като ресторантьор се считам се за част от групата на малкия бизнес и знам, че катаклизмите, в които попадаме, ни помитат. Аз съм собственик и някак си мога да си позволя лукса да затворя ресторанта. Но имам колеги, които са инвестирали десетки и стотици хиляди в чужд имот, взет под наем. Ако те спрат да работят са пред реалната заплаха всичко, което са вкарали в заведенията си, да бъде харизано на собственика, ако не могат да си плащат наемите. Отделно от това имат задължения към банките, защото дребният бизнес не може да направи инвестиции без кредити. Аз лично така развих бизнеса си – с поредица от кредити. И след като преди 6-7 години въздъхнах с облекчение, че вече не дължа нищо на никого, дойдоха нови проблеми – пандемия, война. Няма да ми е писано в моя живот да се порадвам на спокойни години.

Публикувана на
27 Септември 2022 година