Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Защо водач на пловдивска листа цитира песента „Нема такава държава“

„Добър вечер, уважаеми пловдивски избиратели. Спите ли!?“ Ползвам този малко променен цитат от култовата песен на Слави Трифонов „Нема такава държава“, обръщайки се към електората в Пловдив. Уж вече цял месец върви кампанията за кандидат-депутати, а под тепетата е някаква предизборна пустош. Все едно че на 2 октомври не трябва да отидем масово пред урните. А ще има общоградско събиране на гъби по Бунарджика, Джендема и Сахат тепе. А после пак ще ревем по кафенета и кръчми, и от диванчето вкъщи какви безхаберници сме пратили в парламента.

Динко ПЕТКОВ
 
Все по-малко са пловдивчани, които още се интересуват от политика, продължават да мислят и действат като коне с капаци. Делейки се по партийни цветове на леви, десни, центристи, евроатлантици и русофили. Малцина от тях, като ги питаш за кого ще гласуват, казват името на някоя партия или предизборна коалиция. Никога не говорят за имена. А всъщност точно ЛИЧНОСТИТЕ ще коват законите в Народното събрение. Не, както ставаше досега, вдигащи ръце за гласуване според инструкциите на партийните им централи. Доказателство, че ще е така са пловдивските листи с кандидат-депутати. Партиец, до партиец. Послушник, до послушник. Има разбира се и такива, които имат позиция и не биха били парламентарни фигуранти. Те обаче са набутани на неизбираеми места. За примамка на гласове.
Всъщност виждат се и изключения. Чак да не повярваш. Такъв е водачът на листата на партия „Има такъв народ“ с бюлетина №19 Гроздан Караджов. Наясно е кой кой е по върховете на властта. На никого обаче не превива гръб. И е един от малкото, които като казват „да“ и „не“, правят го по своя воля. И няма да е в Народното събрание заради заплатата и парламентарните кюфтета.
Като министър в Четворната коалиция на Просто Киро и Кокорчо той го доказа. В един момент му писна от игричките на двамата и им тегли майната. И правителстово, което се правеше, че го е грижа за народа – падна. Затова е голям шанс, че Гроздан Караджов е кандидат-депутат точно на „майничките“. Хора на айляка. Но и категорично нежелаещи да бъдат „рая“.
Без да е на предизборно събрание, на което се дават обещания на кило, Гроздан Караджов откровено казва какъв депутат ще бъде:
„Да, роден съм в София. Но за месеца, в който съм в Пловдив заради изборите, вече се чувствам пловдивчанин. И това не е само емоция. Харесвам „Капана“, Стария град, Главната. Но аз няма да идвам тук на разходки. Пловдивчани са открити, знаещи цената си. Точно на такива хора искам да съм депутат. И ще съм техният човек в Народното събрание.
Според правилата се създават парламентарни групи на партиен или коалиционен принцип. Извън тези правила съм амбициран да организирам и друга парламантарна група – „пловдивска“. От пловдивски депутати, независимо от коя партия са. Поне веднъж седмично да се събираме. Да обсъждаме пловдивски проблеми и нужди. След което да внесем общо пловдивско предложение за гласуване в пленарната зала. Да не е вече, както беше досега – сам пловдивски депутат юнак на коня. Да се загърбваме в Народното събрание, въпреки че всички сме пратени с гласовете на Пловдив. Дай боже избирателите да ми се доверят, няма да ги подведа!“
Гроздан Караджов добре усеща, че все още е непознато лице за Пловдив. Само един месец сред пловдивчани е малко да го опознаят и да разберат, че той ще е „печелившият им билет“. Затова допълва кой е, използвайки цитати от…песента “Нема такава държава“.
„…Силиконов живот, силиконови цици,
силиконови мечти и фалшиви политици.
Всичките живеят в една тъпа реклама,
в която свободата е сравнена със салама.
Новините започват с дебат за бюджета
К'ви дебати, ебати, депотати и ментета…
Пак ли ще живееш в лъжа?
Нема такава държава.
Пак ли ще търпиш и до кога?
Нема такава държава.
Колко пъти се повтаря старата история?...
И какво да ги правим сега тея кавали
щот така или иначе вече сме ги избрали?
Не ви ли омръзна да ви лъжат на дребно?
Не ви ли омръзна да живеете бедно?
До кога ще си траем, вече става банално?
Толкова ли е трудно да живеем нормално?
Пак ли ще живееш в лъжа?
Нема такава държава.

Публикувана на
28 Септември 2022 година