Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Бродещият клатушкайки се по нощите из Тютюневия град министър Минеков си намери майстора

Министърът на културата Велислав Минеков отвори нов фронт срещу собствениците на „Кепитъл Холдинг Груп”, като ги обвини за пореден път, че рушат архитектурното наследство и незаконно са премахнали сградата на бул. „Христо Ботев” 51 в Пловдив.
Припомняме, че тя бе съборена в началото на септември с всички необходими документи и две уверения от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/, че не е защитена по закона за културното наследство. Ден по-късно имаше и заседание на специализирания експертен съвет към МК по повод въпросната сграда и обсъждане относно нейният статут за индивидуален паметник на културата, макар че на практика сградата вече не съществуваше.
В предаването „На Фокус” по NOVA Минеков настоя, че собствениците са знаели за подготвяното решение, но въпреки това са предприели събарянето. Повтори и твърдението, че е получил смъртоносна заплаха, като този път цитира конкретно и автора. „Заплахата е публична. Публикувана е в сайт, който е собственост на собственика на въпросната сграда и почетен консул на Молдова в България”, каза министърът.
По този повод от „Кепитъл Холдинг Груп” разпространиха следното съобщение, което публикуваме без редакторска намеса:
„Обръщаме се към Вас във връзка с участието на министър Минеков в публицистичното предаване "На Фокус с Лора Крумова" по NOVA от 25 септември 2022 г.:
По повод обидните квалификации, откровените неистини и манипулативното жонглиране с нормативни актове и имена на институции с г-н Минеков ще се видим в съда и затова днес няма да се занимаваме с тяхното оборване.
Ще отбележим само няколко факта.
Първо - г-н Чипев има само един единствен сайт - на Почетното консулство на Република Молдова в България, където не фигурира никаква информация, свързана с темата.
Второ - „смъртоносната заплаха“, която от две седмици кара г-н Минеков да се изживява като мъченик в борбата със злите сили, е текст под снимка в публикация на „Банкеръ“. Тя е озаглавена „Министерството на културата е вредно за живота на Тютюневия град“ и е поместена в сайта на „Банкеръ“ на 8 септември в 1.08 минути. Както много добре е известно, „Банкеръ“ съществува от 30 години и винаги е бил столична медия.
Трето – как публикацията на „Банкеръ“ може да служи като заплаха за убийство, след като използваният пример е какво би се случило в САЩ (държава с доказано върховенство на закона, свързан с частната собственост) с човек, който незаконно нахлува в чужда собственост - през нощта, без полицейски служители или представители на прокуратурата, без съдебна заповед и без разрешение на собствениците (отново цитираме):
„... По никое време през нощта той (министър Минеков - бел. авт.) скъса "едни" предупредителни ленти и нахлу в чужд имот - без да поиска разрешение от собствениците му, без да разполага със "съответния" съдебен акт и без да е придружен от дежурни полицаи и дежурен прокурор. Всички тези "реквизити" в случая - заедно или по отделно - са абсолютно задължителни, защото ако някой от тях липсва, служебният министър със сигурност ще бъде осъден за самоуправство.
Черният хумор настрана.
Ако действието се развиваше в САЩ, той като нищо щеше да бъде застрелян в условията на неизбежна самоотбрана и нахлуване в чужда собственост без разрешение. Както обаче гласи едно от най-дежурните български оправдания - тука е така! Тоест - всеки има право да прави каквото му хрумне, стига да е на власт дори и за девет седмици и половина. На снимката - в качеството си на длъжностно лице, министър Минеков нахлува в чужд имот без разрешение, без съдебна заповед и без да е придружен от представители на МВР и дежурен прокурор. При това - в извънработно време и без собствениците на имота да имат дори смътна представа какво се случва зад гърбовете им.“
Четвърто - и в интервюто пред сайта „Биволъ“, и в ефира на „Нова телевизия“ министър Минеков неколкократно акцентира как е сезирал органите на МВР и прокуратурата за „смъртоносната заплаха“. Ако това е вярно и заплахата е реална, призоваваме министъра да огласи публично резултатите от направените проверки, защото в противен случай „влиза“ в съдържанието на двете алинеи на чл. 286 от Наказателния кодекс:
1. Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.
2. Ако набеденият бъде привлечен към наказателна отговорност, наказанието е лишаване от свобода от една до десет години.
Кепитъл Холдинг Груп -
Стоян Стоянов, Представител

Публикувана на
28 Септември 2022 година