Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Оставиха в ареста Анка

Анка, жената която изпохапа и преби почти до смърт 2-годишно дете, осиновено от нея, бе изправена пред съда днес. Защитата й пробва странна тактика, за да я изкара невинна.
По думите на адвокатите й, секунди след инцидента Анка изпаднала в ужас. Викала като обезумяла, крещяла на турски за помощ, тичала е боса с детето на ръце. Това споделиха в съдебната зала защитниците на 42-годишната осиновителка. Адвокатите възроптаха срещу брифингите на прокуратурата и публикациите в медиите относно Анка и заявиха, че съвсем тенденциозно жената вече е осъдена.
Майката е изпаднала в ужас, хапала го е, за да се опита да го събуди и да върне в съзнание. Не може да се изведе обосновано предположение за авторство. Има данни, че детето е паднало, наранило се е и е получило хематом.. Освен спалня, в стаята има шкафове, има ръбове", посочиха адвокатите в съдебната зала.
Никаква емпатия и хуманност не е показала по време на разпитите осиновителката Анка Михайлова, която е задържана за побоя над детето й, заяви зам.-районният прокурор Атанас Илиев. По думите му осиновителката на малката Севда е физически и психически здрава.
"Видно от психиатричната експертиза представените версии от нея не кореспондират на състоянието на детето", допълни той. И настоя съдът да й наложи постоянен арест, тъй като имало опасност да извърши друго престъпление или да се укрие. "На първо място трябва да се има предвид тежестта на престъплението, както и фактът, че обвиняемата има роднини в Германия, при които може да се укрие. Трябва да се вземе предвид и наказанието, което се очаква", допълни Илиев. Законът предвижда от 3 до 15 г. лишаване от свобода, ако се докаже вината й.
Съдът обаче уважи искането на прокуратурата. "Показанията на свидетелите подкрепят тезата на Анка Михайлова, но те не са били преки очевидци", отсякоха магистратите. По думите на разпитаните лекари по тялото на малката Севда има много травми с различна давност. Един от медиците - офтамолог, който е прегледал детето, е констатирал, че има много кръвоизливи по ретината на момиченцето, които няма как да са причинени от едно падане.

Публикувана на
28 Септември 2022 година