Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Защо бесарабските българи у нас са благодарни на инж. Веселин Чипев

Благотворителен концерт под патронажа на почетния консул на Молдова в Пловдив инж. Веселин Чипев ще се проведе на 29 октомври в София, съобщи председателят на фондация „Бесарбски българи- 98” Светлана Филипова. На тази дата всяка година се отбелязва Деня на бесарабските българи. През 1838 г. на този ден е осветен храм-паметникът "Свето Преображение Господне" в Болград, Украйна. Концертът ще е в София в район Младост на откритата сцена пред кметството.

Катя КАЗАКОВА
„Поканен е фолклорен ансамбъл от Украйна, но е възможно мъжете да не ги пуснат да минат границата заради войната”, притеснени са от фондацията. Изява ще има и български фолклорен състав от Казичене.
„Почетният консул на Молдова за пореден път финансира цялата организация. Ще направим и малка гощавка, да се запознаят помежду си бесарабските българи, емигрирали в България, да се сприятелят.”
Светлана е благодарна, че инж. Чипев на срещата им в Пловдив е обещал и да съдейства за работа на бесарабски българи от Украйна и Молдова. Предложил е да им намери подслон във Велинград и да започнат работа в хотела му при много добри условия.”Той ни помага много от години, но не обича да бие барабани затова”, казва Светлана, която е и основател на фондацията. „Целта ни е подпомагането на адаптацията на бесарабските българи в България. Аз самата съм дошла от Молдова през 97-ма година. У нас имаше гражданска война. Не можах да намеря никаква организация, към която да се обърна за помощ”, спомня си тя. Била е една година в бежански лагер и съдбата на емигранта й е позната.
Изпитала на гърба си всички тегоби на човек, озовал се в друга държава сам и без всякаква подкрепа. След една година й предложили тя да създаде такава фондация, която да посрещне и подпомогне пристигналите бесарабски българи в страната. Те идват без да знаят добре езика, без препитание и покрив над главата. „Казаха ми- стига се възмущава, че няма никаква организация, която да помага. Вземи и ти я направи!“. Събрах учредители – адвокати, хора с различни професии. И я учредихме. И от тогава помагаме с каквото можем”.
„Най-вече се занимаваме с благотворителни концерти. Показваме нашата култура от Бесарабия. Талантливи хора идват тук с красивите си костюми, с танците и песните от техния край. Хората, които идват в България, са много притеснителни, не обичат да се изтъкват, да се молят. И когато не познаваш никого, много е трудно за един емигрант в нова среда. Сам си, не знаеш към кого да се обърнеш, да питаш къде можеш да си намериш работа, жилище под наем, къде да запишеш децата си в детска градина или училище. Къде е по-евтино. Как да си напишеш и подадеш документите. Елементарни неща, но необходими, за да започнеш новия си живот. Нашите бесарабски българи говорят стар български, различен от съвременния. Не знаят граматика, лексиката. Идват хора на 60 години и елементарна молба не могат да напишат. И ние им помагаме.”
С г-н Чипев се свързали чрез молдовското посолството. „ Казаха ми: „Обръщай се към него за помощ, за спонсорство, за съвместни мероприятия.“ И така стана нашата съвместна дейност. Оттогава, когато фондацията има нов проект, ходим при него. Така вече 4 години правим футболен турнир под патронажа му в район Младост.”
Помощница на Светлана Филипова е друга бесарабска българка – Валентина. Тя е от Одеска област в Украйна. Разказва, че в момента, заради войната, много етнически българи от Украйна искат да се дойдат в България, защото корените са им от тук. И най-лесно ще се приспособят към живота в страната. Искат да се преселят с децата си. Край Одеса има много бесарабски българи. Само в Украйна живеят над 150 хиляди. „Помагаме им. Пращаме дрехи, медакаменти и каквото е необходимо.”, казва Валентина.
Много от приютилите се вече в България нейни сънародници са се насочват към големите градове, където могат да намерят препитание. „И помощта на г-н Чипев да им намери работа е много навременна. За съжаление тук срещаме и много бюрократични трудности при вземане на българско гражданство. Говори се, че България е в демографска криза. Тук идват цели семейства бесарабски българи. Млади хора с по няколко деца. А при интервютата служителите се държат към тях не особено добре. И някои си тръгват разплакани и обидени. Такова поведение към бесарабските българи е, меко казано, обидно…”, огорчени са Светлана и Валентина.

Публикувана на
04 Октомври 2022 година