Новина от категория Светът
Архив на публикациите

В Скопие пак крещят : „Българи, татари и фашисти!“

Скандираха „българи татари и фашисти” пред сградата в Охрид, където откриват официално българския клуб „Цар Борис III”, пише БГНЕС.
Срещу сградата полетяха яйца и камъни. Част от протестиращите бяха с плакати с надписи срещу България и с призиви срещу Европейския съюз, който подкрепял „фашистките искания на България”.

Протестът официално бе подкрепен лично от лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който призова за „масово участие в протеста срещу откриването на българския клуб „Цар Борис III”.
Към призивите се присъедини и проруската формация на Димитър Апасиев „Левица”.
Мицкоски и Апасиев бяха основните организатори на протестите срещу френското предложение за започване на преговори за членство на РСМ в ЕС това лято. По време на протестите имаше вулгарни и обидни квалификации както срещу България, така и срещу целия ЕС и по-специално срещу Франция.
„Ние не сме никакво фашистко, нацистко или неонацистко движение, както ни обвиняват. Ако имаше нещо такова, съдът нямаше да регистрира сдружението. Затова призовавам гражданите да мислят положително и да видят какво се прави наистина”, заяви Тиме Блажевски – председател на българския клуб „Цар Борис III”.
„Решихме да създадем сдружението след подписването на Договора за добросъседство между България и РС Македония, с което искаме да допринесем за подобряване на отношенията, да градим мостове и да сближаваме народите, да няма скандали, да няма провокации.
Но почти година след регистрирането на нашето сдружение всичко се обърна наопаки”, каза още Блажевски.
Часове преди откриването на клуба в Охрид депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и член на ръководството на тази партия Антонио Милошоски съобщи, че той лично днес ще внесе в Народното събрание
„проектозакон” забраняващ създаването и регистрирането на сдружения, които имат пряка връзка с Третия Райх и фашисткия режим”.
Миналата седмица по време на футболния мач в Скопие между националните отбори на България и РСМ българският химн беше освиркан, а от трибуните се чуваха обидни скандирания срещу страната ни.лупа

Публикувана на
07 Октомври 2022 година