Новина от категория Зелен дом
Архив на публикациите

Розовата принцеса

Въпреки че може лесно да се обърка с филодендрона "Розово конго", украската на розовата принцеса е различна и се дължи на естествени процеси, докато розовата пъстрота на конго е резултат от химикали, които се инжектират в листата и след няколко месеца отново стават зелени.
Розовата принцеса е многогодишно растение, родом от Колумбия, което достига височина между 60 и 120 см според зависи условията, в които се отглежда. Да се научите как правилно да се грижите за вашия розов филодендрон принцеса е ключът към запазването на впечатляващата му розова шарка. За щастие, както при много растения от рода филодендрон, грижите за него са доста лесни.

Светлина
Осигуряването на достатъчно светлина за вашата принцеса е ключът към запазване и стимулиране на ярките розови шарки по листата. Изберете място, където растението ще получава няколко часа ярка непряка светлина. Когато се отглежда на закрито, филодендронът на розовата принцеса може също да понесе няколко часа пряка светлина, което може да помогне за увеличаване на неговата пъстрота. Ако нямате място в дома си, което да получава достатъчно светлина, се препоръчва закупуването на лампа за отглеждане на това растение. Без достатъчно светлина листата на розовите принцеси бързо ще започнат да се връщат обратно към зелени и ще загубят своята зашеметяваща пъстрота.
Почва
Филодендронът "Розова принцеса" се радва на проветрива, добре дренираща почва с високо съдържание на органични вещества. Смес от една част стандартна почва за саксии, една част перлит и една част кора за орхидеи е идеална за розовата принцеса.
Вода
Оставете горната половина на почвата да изсъхне между поливанията и след това полейте добре. Уверете се, че вашата розова принцеса никога не седи в напоена с вода почва, тъй като те са податливи на гниене на корените.
Температура и влажност
Розовата принцеса вирее най-добре в топли и влажни условия. В идеалния случай дръжте растението си при температури между 18 до 26 градуса и избягвайте да го излагате на температури под 15 градуса.
Торене
По време на своя вегетационен период (пролет и лято) филодендронът обича редовни месечни подхранвания с балансиран течен тор. Спрете торенето на вашето растение в началото на есента, тъй като навлиза в периода на покой.
Размножаване
Както при повечето филодендрони, розовата принцеса може лесно да се размножи чрез стъблени резници. Това не само ще ви помогне да създадете ново растение, което да споделите с приятел, но размножаването също води до по-гъсто растение и може да помогне за насърчаване на пъстротата (особено ако листата на вашето растение са започнали да се връщат към зелено).
Ето как можете да размножите своя розов филодендрон принцеса чрез стъблени резници само с няколко лесни стъпки:
• Първо изберете къде ще отрежете стъблото на вашето растение. Важно е резникът да има 2 до 3 листа и 2 до 3 възела в долната част на резника.
• Използвайте остра ножица, за да отделите резника.
• Отстранете долните листа от вашия резник, оставяйки само 2 до 3 листа на върха.
• Оставете резника настрана за 12 до 24 часа, за да позволите на отрязания ръб да загрубее.
• След като ръбът загрубее, поставете резника във вода и го поставете на място, което получава ярка, непряка светлина. Уверете се, че откритите възли на резника са потопени във водата през цялото време.
• В рамките на 2-3 седмици трябва да започнете да забелязвате нови корени, поникнали от резника.
• След като корените нараснат до поне 3 см, резникът може да се прехвърли обратно в почвата. Използвайте добре дренирана почва.
Често срещани проблеми
С правилната грижа филодендроните на розовата принцеса са относително безпроблемни. Често срещаните проблеми с тези тропически растения обикновено възникват от неправилно поливане, влажност или светлина. Липсата на светлина ще доведе до изчезване на розовия цвят и лъскавината на листата. Прекаленото поливане ще доведе до гниене на корените. Ако забележите кафеникави петна по листата, навярно става въпрос за гъбична инфекция, характерна за филодендроните. Кафявите ръбове по листата пък са признак на ниска влажност на въздуха. Кафявите петна може да са причинени и от твърде силна пряка светлина върху растението.

Публикувана на
11 Октомври 2022 година