Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Минеков го няма, защо мълчат арх. Петкана и мъжът, с когото живеят заедно? Не прилагат ли двоен аршин!?

Скандалът около липсата на реакция от институциите по казуса със съборената сграда на ул. „Авксентий Велешки” в Пловдив се разраства. Ситуацията коменира Стоян Стоянов, представител на „Кепитал холдинг груп”. Преди два месеца разрушаването на две сгради, собственост на холдинга, се превърна в национална новина, а министърът на културата Велислав Минеков лично дойде в Пловдив, за да спира багерите.
Част от административната сграда на някогашната Цигарена фабрика на ул. „Авксентий Велешки” е скоропостижно разрушена, а по проект там е предвидено ново строителство. До момента обаче няма никаква реакция нито от министерството на културата, нито от Националния институт за недвижимо културно наследство, нито от т.нар. граждански активисти.
Припомняме, че преди два месеца министър Минеков три пъти дойде в Пловдив и опита лично да спре багерите при събарянето на две стари сгради на бул. "Христо Ботев" 51-53. Арх Петър Петров също бе на терен и дори се нареди до протестиращите, сред които бяха арх. Петкана Бакалова, проф. Мария Шнитер и активисти на "Демократична България".
Какво коментара бизнесменът Стоян Стоянов:„Проф. Минеков го няма, но защо мълчи Петкана Бакалова?!. Преди два месеца точно тя провокира с действията си цялата държава, а министърът, шефът на НИНКН и даже полицията дойдоха на крак и опитаха да спрат съвсем законното събаряне на нашата сграда. А сега няма никой?! Не е ли това съмнение за избирателност при действията на тези лица и не навежда ли на съмнения в посока бизнес интереси на Бакалова със свързани лица от държавните институции като арх. Петър Петров например, с когото тя живее на семейни начала? Това ми дава повод да питам тези лица, не се ли проявява двоен аршин. Защото днес никой не реагира на подобен случай, а в нашия една законно съборена сграда /бел. ред. – тази на бул. „Христо Ботев 51-53/ стана паметник на културата седмици след като вече не съществуваше? В случая не сме против инвестициите в Тютюневия град. Рухващите постройки трябва да се събарят като опасни и амортизирани, и на тяхно място да се прави нещо ново и красиво. Въпросът е защо беше цялата тази истерия срещу нас, когато ние започнахме да събаряме и то напълно законно? Кое наложи спешните идвания на министър Минеков тогава и то по два пъти дневно, включително и по нощите? Защо тогава арх. Петкана организира протести, на които дотичваше и шефът на НИНКН арх. Петър Петров, с когото съжителстват? А сега подозрително мълчат.”.

Публикувана на
25 Ноември 2022 година