Новина от категория България
Архив на публикациите

Журналист от „Гардиън“ се качи на влака Истанбул-София

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази година, след като беше спряна през 2020 г. Когато беше пусната през 2017 г., тя беше обявена за наследник на по-старите железопътни маршрути, включително и такива, използващи името на „Ориент Експрес“.
Том Хал, журналист от „Гардиън“, се качи на този влак от гара в Истанбул и разказа впечатленията си от това вълнуващо пътешествие.
Той разказва, че е поел на път от Халкалъ, "невзрачна крайградска гара, която сега е начална точка на този нощен влак".
"Управителят на влака ме насочи към моето спално купе от епохата на 90-те години на миналия век. Домът ми за през нощта беше климатизиран, с електрически контакт, но без Wi-Fi и, необичайно, с хладилник, зареден с вода и няколко закуски", споделя той.
Авторът подробно описва и граничната проверка на ГКПП Капъкуле/Капитан Андреево - "най-натоварената сухопътна граница на ЕС". Проверката на пътниците е отнела около час от турската страна и още толкова от българската. На всички е станало ясно, "че пътуването с този спален вагон не гарантира спокойна нощ".
"На закуска пристигнахме в Пловдив, известен с римския си театър и добре запазените дървени сгради от XIX век. Това е отлично място за спиране. Последното изкачване през планините до София се извърши на дневна светлина, като се откриха гледки към скалисти хълмове и горски потоци", споделя впечатленията си Хал.
На на влака не е имало храна, но са се продавали кафе и чай.
"Около 9:30 ч. влакът пристигна на софийската жп гара от комунистическата епоха и аз се качих на метрото в центъра на града за късна закуска", посочва още авторът.
Експресът Истанбул-София се движи ежедневно в двете посоки. Той тръгва от гара Халкалъ, на 45 минути път от центъра на Истанбул, в 20:45 ч., а планираното пристигане в София е в 9:35 ч., но граничните процедури могат да доведат до закъснения, отбелязва вестникът. В обратната посока влакът тръгва от София в 18:30 ч. и пристига на Халкалъ в 05:34 ч.

Публикувана на
27 Ноември 2022 година