Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Какъв е този двоен аршин в Тютюневия град!?

Изоставената от години бивша централа на Булгартабак на кръстовището на ул. „Иван Вазов“ и ул. „Авксентий Велешки“ най-после ще бъде напълно реконструирана. Там се работи усилено. Въпреки, че сградата НЕ Е обявена за паметник на културата, нея също я броят като част от т. нар. Тютюнев град. Това стана причина за ново вайкане на представящи се като поборници за запазване „недвижимото културно историческо наследство“ на Пловдив.
Динко ПЕТКОВ

Сеир с „живи вериги“ и катерене по багерите не стана, какъвто спретнаха при събарянето на други две постройки на територията на същия „световноизвестен“ Тютюнев град. За тях тогава се вдигна олелия, че едва ли не гътат едни от най-емблематичните старини на града, а не някакви запустели бивши складове. Пред закупен от бизнесмен имот на бул. „Христо Ботев“ се появи „бригада за бързо реагиране“, начело със самия служебен културен министър Минеков. Посред нощите той разкъса заградителните ленти на частния имот и абсолютно незаконно нахълта вътре. Клатушкайки се неадекватно. Съпроводен в тези късни часове от журналисти. Той застана пред тв камерата и патетично заяви: „Познавате ме, няма да позволя!“. Проявявайки типично безпардонния си стил на поведение, независимо, че за събарянето на вехтата постройка имаше нужните разрешения от общината. С презумцията, че въпросният някогашен склад ЩЯЛ ДА БЪДЕ обявен за паметник на културата. В акцията се включиха и активният борец за съхранение на съборетените, представяни от нея за „архитектурни светини“ арх. Петкана Бакалова и половинката й на семейни начала арх. Петър Петров, шеф на Националния институт за недвижимо културно наследство. Пристигнал в работно време от София, за да присъства, въпреки че е държавен чиновник, на протест, организиран от местната организация на ДБ.
Вероятно очакваха пловдивчани да им се вържат на крякането, че старините на Пловдив се затриват. И да обсадят Тютюневия град, бранейки го с телата си. Не стана. Подкрепиха ги десетина протестъри, явно докарани по партийна линия.
Последваха нелицеприятни и за министъра, и за семейната арх. двойка коментари от гражданите, особено след като беше спряно бутането на опасните руини на някогашния склад срещу Сточна гара. Успяха да принудят охарчилия по имота собственик да замрази реконструкцията. А кмета Здравко Димитров да трепери съборетината да не се срути и да се стовари върху оживения булевард.
Последва нов опит за врява по повод реконструкцията на сградата на СК „Тракиец“. Този път без участието на Минеков и сем. Петкана и арх. Петров. Оказа се, че там културното министерство е загубило делото във Върховния съд. И новият собственик на имота може да прави каквото си е преценил.И го прави.
Общината е на страната на предприемачите. Благодарна, че в това безпаричие се е намерила възможност да промени този призрачен Тютюнев град. Общинарите хладнокръвно понясят атаките на Минеков и сие. Пловдивчани подкрепят обновяването на сградите. И няма как да не запитат какъв е този двоен аршин спрямо бизнесмените, заели се да градят. Едни от тях могат да работят, други ги държат с вързани ръце.

Публикувана на
02 Декември 2022 година