Новина от категория България
Архив на публикациите

Изненада! Бойко Борисов си избра неврохирург за премиер

Президентът Румен Радев връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание (НС) – тази на ГЕРБ-СДС.
В президентството пристигнаха представителите на ГЕРБ - Десислава Атанасова, Томислав Дончев и изненадата шефът на "Пирогов" проф. Николай Габровски.
„По решение на нашата група номинираме г-н Николай Стефанов Габровски:, обяви Десислава Атанасова.

В изпълнение на разпоредбите на Конституцията ви връчвам проучвателен мандат за съставяне на правителство. Очаквам в 7 дневен срок да представите състав“, призова президентът. „Преди 40 дни с вашата група започнахме серия консултации. Вашата отговорност е най-голяма. Надявам се допълнителното време да е спомогнало да се направи удачен кабинет и да се намери подкрепа. Желая ви късмет.“, допълни той.
„България е изправена пред множество кризи. Ще положа всички усилия за кабинет, по-далеч от политическите конфронтации, за да може България да може да мине през тови момент.“, заяви Габровски..
Д-р Габровски завършва медицина в Медицинска Академия - гр. София през 1996 година. В Клиниката по неврохирургия на университетска болница "Пирогов" е от 1997 година. Оглавява Клиниката през 2011 година. Председател е на Българското дружество по неврохирургия от 2018 година. От 2011 година е национален консултант, а от 2018 - главен координатор на експертния съвет по неврохирургия към Министерство на здравеопазването.

Публикувана на
05 Декември 2022 година