Новина от категория България
Архив на публикациите

Кандидат за премиер вече имаме, правителство, обаче, едва ли ще има

Седмица има партия ГЕРБ да излъчи министри за редовен кабинет след като получи днес първия проучвателен мандат от президента Румен Радев. В партията продължават дебатите дали бъдещите членове на изпълнителната власт да са политически фигури или експерти.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра Изпълнителната комисия на партията в неделя, но решението за това кой да получи мандата от президента Румен Радев беше оставено за днес сутринта непосредствено преди отиването на „Дондуков“ 2.
Подобни разговори според политолози са напълно излишни, тъй като според заявките на партиите в парламента правителство с първия и с втория мандат е невъзможно.
“Има два варианта, които са дискутирани - единият е да се ползва евроатлантическа платформа, да се подпише документ между ГЕРБ, ПП и ДБ, да се излъчи някакво правителство, вероятно с ограничен хоризонт. Това се отхвърля напълно от ПП и ДБ. Вторият вариант е да се състави т. нар. “хартиена коалиция”. Струва ми се, че и този вариант би трябвало да бъде отхвърлен”, посочи политическият анализатор Димитър Ганев.
Депутати с дълъг парламентарен опит направиха елементарни математически сметки, които доказват че няма как да се реализира кабинет с първия мандат. ДБ, ПП, БСП и “Възраждане” вече декларираха, че при никакви обстоятелства няма да застанат зад правителство с мандата на ГЕРБ-СДС.
Четирите изброени партии имат 125 гласа, което означава, че ГЕРБ-СДС няма как да съберат мнозинство. След приемането на промените в Изборния кодекс от ПП обявиха, че няма да предлагат правителство, а на тях трябва да бъде връчен втория мандат.
“Връчването на мандат е конституционна процедура, която нямаше как да бъде избегната. Общо взето, стана ясно, че първият и вторият мандат няма да бъдат реализирани. Ако има шанс за съставяне на правителство, той е малък и се намира в третия мандат. Президентът каза, че ще го връчи през януари. Дотогава има един месец, през който политическата ситуация може да се промени”, заяви Димитър Ганев пред БНР.
За третия мандат и БСП, и ДБ, и “Възраждане”, и “Български възход” казаха, че са готови да го получат, както и да водят преговори с останалите формации. Според наблюдатели единствено “Български възход” имали известни шансове да успеят да реализират мандата успешно. Причините са няколко - първата е, че партията е нова и не е натрупала негативи от досегашно управление, както и конфликти с други формации. Освен това Стефан Янев още с влизането си в парламента заяви, че е готов да разговаря конструктивно с всички.
Очакванията са той да приеме идеята за експертен кабинет с кратък мандат, към какъвто се стремят много от политиците. Докато върви играта с мандатите в Народното събрание се приемат ключови закони, както и предстоят важни назначения в съдебната власт, няколко комисии и БНТ.труд

Публикувана на
05 Декември 2022 година