Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Германският принц-превратаджия „леко побъркан“, женен за иранка

Федералната прокуратура на Германия обяви в сряда мащабна операция на територията на цялата страна срещу предполагаема организирана мрежа, планирала въоръжени действия с цел държавен преврат, подготвян от години. Сред арестуваните е и предполагаемият лидер на групировката “Патриотичен съюз” или “Съветът”, княз Хайнрих XIII от древен аристократичен род от Тюрингия, задържан във Франкфурт на Майн, където има апартамент и офис.

Над 50 души се разследват от органите на реда в Германия за съучастие в заговора, воден от Хайнрих ХIII Принц Ройс, който според федералната прокуратура е бил предвиден да оглави страната, в случай на успех на преврата. Правителство в сянка, включващо действащи съдия и политик, е била сформирано. Над 130 жилищни и търговски обекти, включително старинни крепости и замъци, са били претърсени на територията на Германия с участието на над 3000 служители на силите за сигурност и двама съучастници са отделно задържани, в рамките на общоевропейското полицейско сътрудничество на териториите на Италия и Австрия.
Според информация на изданието MDR Хайнрих ХIII е бил голям поддръжник на крайно-дясната идеология, изповядвана от движението “Райхсбюргер” (виж карето). Според разследването редица от заподозрените членове на групировката под неговото лидерство са се снабдили с оръжия и боеприпаси, като се предполага, че сред тях има полицаи и членове на Бундесвера (германските въоръжени сили).
Германските медии посочват още, че освен предвиден за бъдещ канцлер в случай на успешен преврат, 71-годишния Хайнрих XIII е бил основен дарител на “Патриотичния съюз”.
Принцът влиза в обектива на медиите миналата година, когато се оказва замесен в скандал на прием в град Бад Лобенщайн, след като посяга върху местен журналист, който се опитва да го снима.
Навремето домът Ройс излиза с изявление от официалния си говорител, Хайнрих XIV, според когото Хайнрих XIII е смятан за далечен роднина на семейството, от което се е отказал преди 14 години. През август тази година официален представител на дома Ройс, коментира пред MDR, че той е “частично объркан” старец, който е уловен в “погрешни схващания на теорията на конспирацията”.
И така никому неизвестният извън територията на Тюрингия дребен и “леко побъркан” (различно тълкование на израза) германски аристократ, влезе в новините.
Роден е на 4 декември 1951 г. в Бюдинген, предприемач в областта на недвижимите имоти. С инженерно образование живее във Франкфурт на Майн и е собственик на ловна хижа близо до Бад Лобенщайн. Сред популярните му публични изяви е дадено негово изказване но време на международна конференция в Цюрих през 2019 г., в което обвинява банкерския клан Ротшилд и масоните за финансирането на войни и революции през годините, с цел системното премахване на монархиите по света и установяването на нов световен ред. Това му изказване го превръща в една от новите водещи личности на движението за световна конспирация, водено в момента от американската теория Qanon.
Женен за иранка, Сюзън Духт Джалали - която сега носи името принцеса Сюзън Ройс - и имат син, Хайнрих XXVIII, който е роден през 1991 г.
Домът Ройс е създаден в края на 12-ти век и владетелите назовават всеки един от синовете си Хайнрих - в знак на почит към императора на Свещената римска империя Хенри VI, който им отдава техните титли и имоти.
На всеки Хайнрих е дадено число след името му, което преминава от 1 до 100 и след това започва отначало.
Кръвната линия на Ройс управлява земите си в днешна Тюрингия в продължение на стотици години до германската революция от 1918 г., която води до разпадането на Германската империя и довежда до създаването на нова, демократична република.
Прадядото на Хайнрих - Хайнрих XXVII - е принуден да абдикира от управлението си, когато Ройс е погълнат от съвременната германска провинция Тюрингия след Първата световна война.
Но потомците на семейство Ройс запазват голяма част от богатството си, включително поредица от замъци и дворци.
Един такъв замък - в Заалдорф върху земи, принадлежали на Дома Ройс - е лична собственост на Хайнрих XIII и германските власти твърдят, че е бил използван за провеждане на много събрания на “Райхсбюргер”, в които членовете са планирали своите силови действия с цел преврат срещу германското правителство.
Членовете на движението ”Райхсбюргерите” отричат съществуването на Федерална република на Германия след Втората световна война. Те вярват, че сегашното състояние на страната не е нищо повече от административна конструкция, все още окупирана от западните сили - САЩ, Обединеното кралство и Франция. За тях все още съществуват границите на Германската империя от 1937 г.
Движението на “Райхсбюргерите”, което се превежда като “Граждани на Райха” е основано през 1871 г. То се състои от редица малки групи и лица, разположени главно в провинциите Бранденбург, Мекленбург-Западна Померания и Бавария. Те не приемат законността на правителствените органи на Федерална република Германия. Те отказват да плащат данъци и са обявили свои собствени малки “национални територии”, които наричат “Втора германска империя”, “Свободна държава Прусия” или “Княжество Германия”.
Членовете на тези групи печатат собствени паспорти и шофьорски книжки. Те дори произвеждат тениски и знамена за рекламни цели. “Райхсбюргерите” пренебрегват факта, че подобна дейност е незаконна и не се признава от нито един германски орган. Те открито обявяват намерението си да “продължат борбата срещу Федерална република Германия” на своите уебсайтове.
Германското контраразузнаване, Службата за защита на конституцията, изчислява, че в Германия има около 21 000 “райхсбюргери”, като 5% от тях са класифицирани като крайнодесни екстремисти.
Повечето са мъже. Средно на възраст над 50 години, приписват си десни популистки, антисемитски и нацистки идеологии и са разпръснати из цялата страна. Значителна част от движението се състои от бивши войници от Бундесвера и закритата Народна армия на ГДР, сред които и мъже със специална военна подготовка. През последните няколко години германските власти отнеха разрешителните за притежаване на оръжие на стотици последователи на движението.труд

Публикувана на
08 Декември 2022 година