Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Топ късметлия

Много личности се раждат надарени с късмет, при други обаче фортуната идва спорадично, има и случаи, в който определени хора изглеждат като прокълнати. Не такъв обаче е случаят на Фране Селак, който избягва смъртта 7 пъти преди да спечели от лотарията на 74-годишна възраст.
Хърватинът Фране Селак е смятан за един от най-щастливите хора в света. Роден е през 1929 г., но невероятният му късмет се проявява за първи път през януари 1962 г., когато вагонът на влака, в който пътува, дерайлира и пада в река. При нещастния инцидент загиват всички пътници с изключение на Фране.
На следващата година Фране отново се разминава на косъм със смъртта. Докато лети със самолет, вратата на машината се отваря и го изхвърля извън борда. Фране оцелява по чудо, след като се приземява върху куп със сено, намираща се близо до ферма. Всички 19 пътници в самолета губят живота си на няколко километра от земеделското стопанство.
Три години по-късно през 1966 г. Фране отново тръгва на път – този път с автобус. Превозното средство пада от висок мост в река, като четирима пътници загиват на място, но Френе Селак успява да доплува до брега.
В продължение на четири години след този инцидент Фране се радва на привидно спокойствие, но през 1970 г. смъртта отново чука на вратата му. Докато шофира личния си автомобили, колата внезапно избухва в пламъци. Хърватинът успява да се измъкне 30 секунди преди последвалия взрив.
Невероятните истории на Фране Селак обаче не свършват до тук. Три години по-късно късметлията отново среща дамата с косата. През 1973 г. колата му отново се подпалва, като косата на Фране изгаря, но главата му остава непокътната.
През 1995 г. Фране е блъснат от автобус, докато пресича улица в Загреб, но получава само леки наранявания.
Година по-късно през 1996 г. Хърватинът за пореден път избягва смъртта, като се спасява от верижна катастрофа, скачайки в движение от колата си в пропаст, където дърво предотвратява падането му от голяма височина.
Историята на Фране Селак е достойна за холивудски филм, тъй като през 2003 година съдбата най-накрая му се усмихва. Само два дни, след като отбелязва 74-ия си рожден ден, Фране печели колосалните 800 000 евро от лотарията.телеграф

Публикувана на
08 Декември 2022 година