Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

5 правила, които да спазваме през зимата

През този период от годината навън става много студено и има много повече шансове да се сбъскате с различни вируси и настинки.  Доктор Шен Джун, практикуващ традиционна китайска медицина, изброи няколко правила, които ще ви помогнат да преживеете студа. Ако искате да сте здрави и да не боледувате през зимата, то според д-р Шен Джун трябва да запомните няколко златни правила.
Дръжте корема, гърдите, долната част на гърба, краката си топли 
Смята се, че ако областта на гърдите замръзне, това може да повлияе на Ян енергията в тялото. В резултат на това човек може да развие сърдечно заболяване. Когато стомахът замръзне, могат дасе появят заболявания на стомаха и червата, шията и раменете - мускулите ще се разболеят и ще бъдат податливи на спазми, гърбът може да боли. При хипотермия на долната част на гърба също започва да боли и ако замръзнат краката, може да срещнете контракции, мускулни спазми, артрит на коленете.
Използвайте студена вода с повишено внимание
Закаляването наистина може да бъде полезно. Но е важно да го направите правилно. Освен това възрастните хора, особено тези, които страдат от сърдечни заболявания и други съдови проблеми, не трябва да се каляват така. Това се дължи на факта, че този метод може да доведе до обостряне на сърдечни и мозъчно-съдови заболявания, до инсулт, до внезапна смърт.
Пийте вода правилно
 При тежки студове е важно възрастните да пият 2,5 литра вода на ден. Особено полезно е да правите това сутрин на гладно, в 17 часа и в 21 часа.
Спазвайте загряваща и тонизираща диета
Има два начина за укрепване на тялото: чрез хранене и чрез традиционна медицина. Но при избора на втория метод е важно всичко да става под ръководството на специалист. Що се отнася до специалната диета, тя трябва да включва много храни, богати на витамини, мазнини, протеини (пилешко, агнешко, скариди, китайски фурми, лонган и др.). Можете също така да ядете повече черна храна: черен боб, черен сусам, черни дървесни гъби. Такива продукти не само ще подхранват бъбреците, но и ще предпазят от студа, ще овлажнят белите дробове и ще помогнат за производството на течности в тялото.
Укрепете духа си
При хубаво време се старайте по-често да се разхождате навън и да се печете на слънце. А от зимните дейности правете предимно такива, които включват аеробни упражнения с движения: бързо ходене, джогинг, скачане на въже, изкачване на стълби и др./Zdrave.to

Публикувана на
19 Декември 2022 година