Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Днес е Ден на прегръдката

Прегръдката буквално е най-бързият антидепресант и най-бързият анксиолитик. Това разказва пред БТА психотерапевтът Мадлен Алгафари, член на Управителния съвет на Института за неорайхианска аналитична психотерапия, по повод днешния Ден на прегръдката.
Алгафари обясни, че променената при прегръдка биохимия и биофизика води до увеличаване на субективното чувство за щастие и комфорт и удължава живота. Според експерта най-противоестественото нещо за един човек е да не бъде докосван и да не се докосва, затова най-голямото престъпление в човешката история е откъсването на бебето от майката след раждането.
Денят на прегръдката е отбелязан като Национален ден за първи път в САЩ през 1986 г., след като е включен в годишния Календар със събития на Чейс, издаван от братята Уилям и Харисън Чейс от 1957 година. Инициативата за деня е на Кевин Заборни от щата Мичиган, който искал да подчертае ползите за душата и тялото от сърдечната прегръдка. През следващите години денят започва да се отбелязва и в други страни по света, сред които Канада, Бразилия, Австралия, Германия, Великобритания, Грузия, Швеция, Испания, Италия, Франция, Русия и Република Южна Африка. Датата 21 януари е избрана, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин (Деня на влюбените) - 14 февруари. /лупа

Публикувана на
21 Януари 2023 година