Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Енергичен, принципен, печеливша карта за нов кмет на Пловдив. А не е ли, обещаващ, но нищо не правещ, пореден партиен послушко!?

Малко повече от половин година има до номинирането на кандидадите за нов кмет на Пловдив. В партийните централи вече умуват кой техен съпартиец ще е печелившата карта. Бойко Борисо още миналата година се изпусна, че сегашният градоначалник Зико няма да е претендент. Бил се уморил, обясни той. Без да казва кого е избрал да го замени. Другите партии мълчат по темата. Като че ли само от Демократична България подсказват, че имат човек, с когото кметското място под тепетата им е сигурно. Предполага се, че таза печеливша карта е зам.-председателят й и доскорошен областен управител и депутат Йордан Иванов.

Динко ПЕТКОВ

Напорист, енергичен, ерудиран, принципен. Така го хвалят съмишленици и симпатизанти. Има фасон – млад, няма и 40 години, с визия на актьор от турски сериал, най-често усмихнат, щастливо семеен, не се е чуло да има забежки по чуждо. Запознати твърдят, че би устоял дори на Николета Лозанова, ако ще да е току що излязла от ваната.
Кандидат за кмет та дрънка, навярно ще го представи лично партийният му гуру генерал Наско Насков.
Дали, обаче, и този евентуален претендент за пловдивчанин № 1 няма да дрънка на…кухо. Тоест на популизъм, на празнодумие, на едно обещаващ, нищо не вършещ, на партиен послушко!?
Какво наскоро писа „Пловдивмедия“ за Йордан Иванов“ : „Вярно, умее да впечатлява. Не е стара муцуна. Представя се, че е от новите политици. Слуша хората. След разговор с него, те си тръгват с усещането, че ги е чул. И това, което им е обещал, ще го свърши. Уви, обаче! И той, май, ще се окаже поредната илюзия. Дрън-дрън и тупане по гърдите. Толкоз!”
„Аз не съм като другите. Нищо не може да ме спре в защита на истината!“. Точно това чухме от него, когато беше назначен от Четворната коалиция за областен управител. Каза го пред журналист и асеновградски бизнесмен. По повод игумена на Бачковския манастир Сионий, обсебил паркинг, който ползвал по договор с Областното пътно управление въпросният бизнесмен. Представайки констативен нотариален акт, че това държавно паркингче е имот на манастира. Вместо да защитават собствеността на държавата, от Пътното и АПИ обявиха, че нямат претенции към паркинга. Въпреки че юристи и пътни специалисти потвърдиха, че няма как държавен път, даже и да е бивш, да бъде нечия частна собственост.
Йордан Иванов, който за първи път се виждаше с асеновградския бизнесмен, още като разгърна констативния нотариален акт, представян от Сионий, възкликна: „Няма никаква стойност! Фалшив е!“. Поиска седмица да се запознае с казуса. На изпроводяк заяви: „Нищо не може да ме спре за доказване на истината!“.
„Случихме на честен държавен чиновник, който служи на истината!“, беше впечатлен асеновградчанинът, потърсил справедливост при Йордан Иванов.
Какво се случи по-нататък в очакване истината да възтържествува с помощта на Йордан Иванов. Нищо. По телефона се чуха само негови увъртания. Оправда се, че не било удобно времето, предизборно е. Все подобни приказки. С обещанията, че като минат изборите, пак ще говорим.
Изборите минаха. Йордан Иванов стана депутат. И зам.-председател на Да България. На личната си страница декларира: Където няма ред и законност, няма и Свобода.“. Не знаем дали си вярва. Но явно много му се иска да му повярваме.
Сигурно досущ същото ще препише във фейсбук страницата си и ако стане кмет на Пловдив. „Дрън-дрън. И тупане по гърдите.“
Като евентуален нов кмет, разбира се, основната задача на Данчо Иванов ще е да окуражава инвеститорите да развържат кесиите си за развитието на града. Те първи трябва да повярват, че ще имат неговата подкрепа.
Няма да е неистина, че много от тях ще почнат учестено да се кръстят: „А, не! Недай си Боже тоя да е новият кмет“.
Сагата с Тютюневия град е известна на пловдивчани. Общината и държавата нямат свободни пари да възстановят срутените бивши складове. Появиха се неколцина бизнесмени. Закупиха сградите-руини. С намерение да построят нещо ново. Какво се случи!?
Парите, които досега са вложили, все едно че ги хвърлиха на пътя. Обявиха ги за „варвари“, рушащи културното наследство на Пловдив. Защото за да построят нещо ново, трябва старото да го съборят.
Така направи и купувачът на занемарените сгради на бул. „Христо Ботев“ № 51. Бутна ги. И си взе белята. Още на другия ден местната организация на ДБ организира т.нар. жива верига. Срещу съсипването на Тютюневия трад. Дойдоха шепа протестъри. Пловдивчани не откликнаха. Но там беше предполагаемият кандидат за бъдещ кмет Йордан Иванов. На партийната му акция се появи министърът на културата проф. Минеков и шефът на Института за недвижимите паметници на културата арх. Петър Петров. Първият нахлу в частния имот, разкъса оградителните ленти и се закани, че „това няма да то оставя така, бутнатото ще бъде възстановено“!. Вторият пък беще спешен, тъй като от него зависише съборените сгради пост фактум да получат статут на паметници на културата. За да вържат ръцете на инвестора. Така, както постъпиха и с останалите бизнесмени, закупили бившите тютюневи складове. Тогава и Йордан Иванов, и министър Минеков заявиха, че очакват прокуратурата да си свърши работата. Очаквайки тя да обяви бутането на сградите за незаконно.
От прокуратурата наистина бързо реагираха. Преписката й е образувана на 1 септември 2022 г.. Заключението й е от 19 ноември 2022 г.Какво е?„ Във връзка с преписката са снети обяснения на представители на трите дружества, които са извършвали / или са имали намерение да извършват/ събаряне в частните си имоти. Това са „Галакси инвестмънт груп”, собственик на склада на ул. „Г.М. Димитров”29, „Кепитъл Холдинг Груп” , собственик на склада на бул. „Христо Ботев” 51, и „Транс Егол България” – собственик на склада на бул. „Христо Ботев” 57. По проверката са работили служители на Икономическа полиция, които на 3 и 4 септември са направили снимки и справки за фактическата ситуация в района. Представители на трите фирми са предоставили пълната документация на обектите, както и на кореспонденцията си с община Пловдив и Министерството на културата по отношение на трите склада.
По преписката е разпитван и сегашният директор на Националния институт за недвижимо културно наследство арх. Петър Петров. Той е заявил, че към датата, в която са издадени планове за безопасност и здраве, на базата на която собствениците на сгради ги събарят, трите склада НЕ СА ИМАЛИ статут на паметници на културата. Шефът на НИНКН е заявил, че към момента, в който той е давал обяснения, НИТО ЕДНА от трите сгради не е имала статут на паметник на културата.
Какво стана след като Прокуратурата постанови, че НЕ Е ИМАЛО незаконни действия в Тютюневия трад!? Нали министър Минеков сам каза: „Сега те /прокуратурата б.а./ имат последната дума. Аз съм оптимист”.
Пълно мълчание. И от Йордан Иванов. И от министър Минеков
Ще дойде ли отново този напет министър в Пловдив, да поиска извинение от бизнесмените!? Ще си подаде ли оставката!?
А как ще постъпи ЧЕСТНИЯТ, ПРИНЦИПНИЯТ възможен бъдещ кмет на Пловдив Йордан Иванов!? Ще си посипе ли публично главата с пепел!? Ще си подаде ли оставката като партиен лидер!?
И ще му кажат ли, че той ще е поредният лош избор за пловдивски градоначалник…

Публикувана на
23 Януари 2023 година