Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Минеков аут, заменя го бивш зам.-кмет на Карлово

Проф. Велислав Минеков най-вероятно няма да бъде министър на културата в следващото служебно правителство, което отново ще бъде оглавено от Гълъб Донев, подсказаха източници в президентската администрация. Президентът Румен Радев, който вече реди четвъртото поред служебно правителство за последните две години и пето поред, откакто е на „Дондуков” 2, нямал намерение да кани да го кани в него.
Президентът възнамерявал да назначи на поста своя доскорошен секретар по културата и духовността и настоящ зам.-министър Пламен Славов.
Историкът доктор в Института по религиознание на Академията за обществени науки в Москва, българския аналог на АОНСУ и доцент по история на религиите и по национална сигурност не е известен на широката общественост, макар да е бил депутат, зам.-кмет на Карлово и не е особено известен и сред културтрегерите.
Славов е типичен чиновник, който не е публична личност, не бил конфликтен и нямало да се изказва не на място, така че да дава повод да бъде атакуван и президентът.
Румен Радев още в края на декември м.г. категорично забранил на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков да отправя повече публични критики по адрес на Народния театър, на неговия директор Васил Василев и на актьорите, както и да взима страна в тлеещия вече 3 месеца конфликт. Преди Нова година актьори от Народния театър отидоха на крака при държавния глава и поискаха първата ни трупа „да не става заложник на политически амбиции”.
След тази среща той извикал Минеков и го предупредил до края на мандата му като министър повече да не си позволява да коментира публично казуса с Народния театър и да не допринася с думи и с дела за по-нататъшното разделение на творческия колектив.
Друг голям гаф на Минеков е свързан с Пловдив. Той стана за присмех с ненадейните си появявания в Тютюневия град. Особено скандален беше случаят, когато клатушкайки се, почи посред нощ се появи пред една от съборените сгради, разкъса ограничителните ленти и нахлу в частния имот. Заканвайки се, че „няма да остави така тази работа!“. Тогава обяви пред репортери, че разчита прокуратурата да се взем в ръцете и да направи разследване за закононарушенията, които се извършват в Тютюневия трад.
Наскоро Окръжна прокуратура в Пловдив излезе със становище, че проверката, която е била направена НЕ Е УСТАНОВИЛА нарушения на закона от страна на бизнесмените, които са бутнали старите постройки, с цел да построят нови сгради. Не последва обаче никаква реакция от страна на Минеков, поне да дойде да се извини на инвеститорите, нарочени за „вандалско унищожение“ на знаковия Тютюнев град.

Публикувана на
24 Януари 2023 година