Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Не достигат парите да се довърши Колежа тази година

Шансовете на стадион "Христо Ботев" да се играят официални мачове тази година клонят към нула. Причината е, че за пускането на стадиона в експлоатация със строителните дейности по Етап 1 от договора за обществената поръчка (мачове от Първа лига) са необходими 45,6 милиона лева с ДДС, а тези пари не са осигурени.
Това става ясно от кореспонденция между възложителя Община Пловдив и изпълнителя ДЗЗД "Колежа" с водещ партньор фирма ПИМК.
От писмото на строителя фирма ПИМК става ясно, че необходимият финансов ресурс за цялостно изпълнение на Етап 1 е в размер на 45 609 930, 90 лева с ДДС и 10% нпредвидени разходи.
Основният проблем около Колежа е, че договорът с избрания изпълнител е подписан без осигурено финансиране за крайната стойност на проекта. Той е на стойност 53 млн., а с одобрената от правителството индексация заради инфлацията ще надхвърли 62 млн. лева. Към момента на подписването на договора с ДЗЗД „Колежа” обаче бяха осигурени едва 25 млн. лева, одобрени като субсидия от държавата по времето на кабинета „Борисов 3”. В сметките на Общината са и 12 млн. по целеви заем за Колежа. Сборът от 37 млн. лева обаче е далеч под необходимите 45,6 млн. по прогнозата от количествено-стойностни сметките на строителя. На всичко отгоре запалянковците настояват парите от кредита да отидат за цялостно изграждане на козирката на стадиона, която не е предмет на Етап 1 от договора.
И без този спор обаче е ясно, че са необходими минимум 8,6 млн. лева, за да може на стадиона да се играят мачове от родното първенство. Те няма как да дойдат от нов заем или поредна държаавна субсидия и явно ще трябва да бъдат осигурени от общинския бюджет. Такъв за 2023 година обаче може да има най-рано в средата на лятото и то ако след поредните извънредни

Публикувана на
24 Януари 2023 година