Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Възрастни хора починали от мъка в потопените села

Поне осем възрастни хора от потопените карловски села са починали от мъка по разрушените си домове. Последна преди броени дни издъхнала баба Мина от с. Слатина, споделиха от Националната асоциация на доброволците в България.
Виктория ПЕНКОВА

„Те беше супер мила, чист човек, съхранила беше най-хубавите неща, които човек може да притежава. По случайност се беше спасила при потопа, защото е спала в родния си дом, а не при сина си. Неговата къща е малко по-нагоре по улицата, но водата я отнесе“, разказа пред „Телеграф“ доброволецът Мартин Неделчев.
Потопът през септември миналата година отнася буквално всичко по пътя си и покрива с кал няколко карловски села. Тогава баба Мина Петкова е на 89 г. “С прискърбие научихме, че баба Мина вече я няма. Според близките й не е могла да преживее това, което се случило с къщата й. За три месеца просто се е стопила и тихо си е отишла. Още поне 7 възрастни хора вече ги няма и в Каравелово. Не могли да понесат, че това, което са градили цял живот, е унищожено. Бурята отмина, но раните ще останат за дълго и нищо няма да бъде същото”, написаха доброволците в страницата си. Допълниха, че на местните сърцата им се свиват щом се заоблачи. „Кризите отминават, но последствията остават за дълго и променят живота завинаги. Младите имат своето бъдеще, но на възрастните потопът отне миналото, а за тях то беше всичко”, споделиха още от НАДРБ.
„Бях при баба Мина повече за морална подкрепа, за добра дума. Докосна ме животът й, дори я записах на видео. Спасила се беше от удавяне. Разказа ми, че е загубила мъжа си през Втората световна война. Има две деца – син, който я гледа и в чиято къща е живяла в стаичка на приземния етаж. В нощта на потопа е спала в родния дом на мъжа й и това я е спасило. Има и дъщеря, а внукът й е кмет на селото“, разказа доброволецът Мартин. Той си спомни, че атмосферата при баба Мина се била запазила. „Върнала се беше в къщата, откъдето е тръгнала, тя е на почти 100 години. Представете си, постройката е от глина и слама, живяла е в една стаичка. Каза ни, че такъв потоп е имало, когато е била малка“, допълни Неделчев.телеграф

Публикувана на
25 Януари 2023 година