Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Крушарски взе летище Русе срещу нула лева

Летище Русе минава в частни ръце срещу нула лева. Това следва от решението на местния парламент на заседанието във вторник, в което сделката мина като извънредна точка. След тричасови дебати Общинският съвет гласува регистрираната на 5 януари фирма "Еърпорт Русе" ООД да получи безвъзмездно аеропорта за ползване в следващите 10 години. Съдружници в дружеството са две частни фирми - "Щраплан" на Антони Търницов и "Стройпроект" на Христо Крушарски, бивш шеф на футболния Локомотив (Пловдив), който в момента държи 50% от акциите на клуба.
Летището, което се намира в село Щръклево, е "на трупчета" от доста години. То дори има статут не на летище, а на летищна площадка - може да обслужва само малки самолети. През 2015 г. по неясни причини държавата го прехвърли на община Русе. Оттогава то се стопанисва от общинското предприятие "Паркстрой - Русе". Сега ООД-то "Еърпорт Русе" обещава да инвестира 14 млн. евро, така че някой ден тук да кацат боинги.
Решението аеропортът да се даде не на концесия, а срещу обещание за инвестиции беше предложено от кмета на Русе Пенчо Милков (БСП), съобщава "Сега".
Новоизбраните стопани твърдят, че летището ще заработи още напролет, макар и с ограничени възможности. На първо време то ще обслужва самолети, участващи в борбата с градушките.
ООД-то, което обещава да вложи в летището 14 млн. евро, е учредено в началото на януари от две частни фирми - "Щраплан" на Антони Търницов и "Стройпроект" на Христо Крушарски.
Крушарски е известен бизнесмен с разностранни интереси - от производство на системи за противоградова защита, търговия с автомобилни гуми, имоти и детски дрешки до футбол. В последните години той е неизменен партньор на Агенцията за борба с градушките и печели поръчки за защита от капризите на времето не само в България, но и в Румъния.

Публикувана на
25 Януари 2023 година