Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Вариант на войната на семейство Роуз в Пловдив

52-годишната пловдивчанка, Юлия Рашкова която е служител в МВР, е в конфликт с бившия й съпруг Любомир Рашков – бивш началник на „Охранителна полиция” в ОД МВР – Пловдив до 2017 година, както и със сина й Радослав.
През 2021 година Рашков подава молба за развод и слага край на дългогодишния брак с Юлия. До този момент семейството живее с двете си деца и свекървата в апартамент в Кючук Париж. Рашкова се мести в апартамента на майка си, която няколко години по- рано е диагностицирана с тежка деменция и е настанена в дом за възрастни хора. „След като настанихме майка ми в болница, съпругът ми поиска да прехвърлим жилището й на ул. „Пепелаша” на сина ни Радослав. Аз съм единствена наследница, тъй като нямам братя и сестри. Той заяви, че ще направи ремонт на апартамента, за да може Радослав, който вече беше пълнолетен и учеше в университет, да се премести и да живее там самостоятелно. Аз , разбира се, нямах нищо против. Бившият ми съпруг заяви, че ще подготви документите и в уречения ден с майка ми отидохме при нотариус. Там тя се подписа, като единственото, което си спомням беше, че Любомир непрекъснато даваше зор да се действа по-бързо” разказва Юлия.
Няколко дни по-късно разбира, че апартаментът не е прехвърлен с дарение , а с покупко- продажба. „Любомир даде пари 30 000 лева на сина ми, който плати жилището, като парите бяха преведени по сметка на майка ми. Няколко дни по-късно той поиска да я заведем в Пощенска банка, където й направиха електронно банкиране. След това през нейната карта , той отново прехвърли парите в собствената си сметка” обяснява Юлия и представя разпечатки на направените транзакции. Според нея бившият й съпруг е избрал този начин за прехвърляне на имота, за да не може сделката да бъде развалена на по-късен етап.
След развода, Юлия се мести в жилището на ул. „Пепелаша” , където вече живее сина й. Отношенията им се влошават и той се връща при баща си, заключвайки една от стаите. През януари 2022 Радослав предупреждава майка си да се изнесе. „Много се разстроих. Все пак това беше домът на майка ми, който тя прехвърли на внука си. А аз никога не съм предполагала, че може да се стигне до такъв развой – да ме оставят на улицата!” в шок е Юлия..
Нещата ескалират след смъртта на майка й. „Един ден след работа се прибрах вкъщи и установих, че липсват лични вещи – картини и дърворезби, но това, което ме извади от релси бе, че от урната с праха на майка ми нямаше и следа. Още не бях я положила на гробищата, защото не бяха минали 40 дни. Бях принудена да отворя предверието, което той бе заключил и намерих урната там” разказва жената.
Преди Нова година синът й отново я предупреждава да се изнесе от апартамента, а няколко дни по-късно пристига и поканата от ЧСИ. На 20-ти дъщерята на Юлия й се обажда и я предупреждава, че Радослав планира да спре тока на апартамента. Същият ден електричеството действително е прекъснато.
Закон и ред
„Вече нямах никакъв избор и се обърнах към адвокат. Пуснах покана през ЧСИ до бившия ми съпруг , в която настоях той да ми осигури достъп до къщата ни в Горна махала, придобита по време на брака. При развода ние не сме правили делба на имотите. Няколко дни по-късно получава отговор през ЧСИ, че бившият й съпруг отказва да я допусне в имота. Доводите на Рашков са , че той обитава въпросната къща в селото, която няма как да бъде поделена. „Направил съм ремонт на етажа , като съм вложил огромни лични средства, за да приведа въпросните помещения във вид, позволяващ обитаването им. Имам адресна регистрация там, докато пълномощницата ви е посещавала имота най- много 2 пъти след закупуването му и няма никакъв принос / финансов, морален или физически/към сегашното му състояние. Този факт е и основен мотив да се разведа с нея. Във връзка с гореизложеното , смятам, че Юлия Рашкова няма никакво намерение да ползва имота и цели единствено създаване на излишно напрежение между нас – собствениците. Не отричам, че Юлия Рашкова е пълноправен съсобственик на имота, но считам , че до произнасянето на съда и извършване на делба , не е редно да й предоставям ключ. Затова няма да го направя!” заявява Рашков.
В отговора на поканата , той предлага да й даде временен достъп до жилище в Сопот. Бившият съпруг допълва, че съдебният изпълнител трябва да „посъветва Рашкова да не харчи парите си по адвокати и за „куриерски услуги”, а да проведе разговор със семейството си. „Излишните средства би могла да предостави , естествено при наличие на майчини чувства и желание на децата си, които все още учат и не могат да се издържат сами” пише Рашков.
„Аз няма как да живея в Сопот и да пътувам всеки ден до работата си в Пловдив” категорична е Юлияа. Тя е подала жалба в Районна прокуратура срещу сина си, а подготвя и втора срещу бившия си съпруг , във връзка със сделката с апартамента, в която тя счита, че е измамена.
„Аз съм честен човек, нищо не ме притеснява. Ако органите решат, че съм извършил някакво нарушение ще си понеса отговорността. Отношенията между бившата ми съпруга и сина ни са изключително обтегнати, но не виждам защо тя замесва и мен” заяви Рашков.трафик

Публикувана на
26 Януари 2023 година