Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Куче влачи, майка плаче на Колежа и „Лаута“, братушката Зингаревич и бат Крушарски къде са!?

Факт е, че „Ботев“ и Локо са футболни отбори със слава. За тях, обаче, се говори основно в минало свършено време. Колкото и днес да се напъват да ги смятат за някакъв фактор у нас, че и в Европа, истината е печална. Броят ги за „слаба бира“. Същите клубове на Чико и Зума, които можеха да се опрат на всеки един футболен колос. От много време, да си признаем, те са сбирщайн. С неколцина наши момчета заедно с балкански, африкански и европейски мигранти. Евтин баберек и „препъващи се коне“.

Динко ПЕТКОВ
От старата слава, всъщност, им е останала само…публиката. Малко отбори по света могат да се похвалят такива предани фенове. Даже агитката на властелина на бг футбола от Делиормана пред тях изглежда като случайна рехава групичка, която не знае защо е дошла на стадиона.
Привържениците на „Ботев“ и Локо да си кажем честно, май са единствените, за които не можеш да кажеш, че са „лумпени“, „гледащи кръвожадно“, „мутроподобни“, „от кол и въже“. Е, не са зрители на оперен спектакъл, имат си характер, но е проява на футболни емоции, а не на злобари.
Това демонстрираха вчера и бултрасите на „Ботев“. С хиляди дойдоха на протестното шествие, разпъвайки транспаранта „Колежа или Смърт“. Закахърени, че вече девета година се строи новият стадион „Христо Ботев“. А все не достигат милиони, да бъде завършен. Вбесени от мълвата, че отуснатите от държавата и от общината средства потъват в нечии джобове.
Същото се случва и с локофеновете. И там още се строи на „Лаута“. И там не достигат милиони, въпреки даваните досега много държавни и общински пари. И те предупреждават, че търпението им вече е на привършване.
Никой не се съмнява, че протестиращите фенове на „Ботев“ и Локо са искрени, честни, милеещи за клубовете си. И гневът им е не е режисиран от политиците. Сами обявяват, че не искат да чуват за партии и опитващи се да ги яхнат партийни централи.
Несъмнено е така. На практика, обаче, тях ги употребяват. Тези, които го правят, не се афишират наяве. Потривайки ръце, че феновете в Пловдив се разбунтуваха. Доволни, че тяхното недоволство подминава тези, срещу които трябва да е.
Младите бунтари,май, още не усещат, че „бомбите“ с Колежа и „Лаута“ бяха заложени още в началото. Властта /държавна и общинска б.а. / ги подлъга, че е благодетел на любимите им клубове. А всъщност използва ситуацията с порутените стадиони, за да си уреди схемите за източване. Имат си оправдание да се отклоняват милиони от данъкоплатците, уж за обществено благо.
Нима така не стана с Колодрума? Какви пари отидоха за там, куче влачи, майка плаче. Какво се случи с т. нар. многофункционална зала!? Някой да е чул пловдивските пистови състезатели да завладяха световните колодруми, облагодетелствани от Колодрума! Скоро вероятно ще трябва да се наемат специални фирми, които да го почистват от паяжините. Толкова са редки проявите в Колодрума.
Така ще стане и с Колежа, и с „Лаута“. Колко публика се събира днес на домакинските мачове на „Ботев“ и Локо“. Освен най-запалените фенове, други не стъпват. Пък и защо да ходят, все още помнят защо пълнеха стадионите при Чико и Зума.
„Ботев“ и Локо днес са частни клубове. Нито държавни, нито общински. Притежават ги милионери. Не всички пловдивчани са техни фенове. Има привърженици и на „Марица“, и на „Спартак“. Те с право могат да възроптаят: „Не съм съгласен с мои пари да строят Колежа и „Лаута, защо да давам пари за тях, вместо за стадионите на Кършияка и Кючука!“.“ Основателно, нали са данъкоплатци.
Добре, държавата и общината могат да помогнат с някой лев. Но толкова. Това, което не достига, моля, да се плати от паралиите, притежатели на „Ботев „ и Локо. Те, обаче, си траят. Разчитат на феновете да изкрънкат с протестите си каквото липсва.
А Зингаревич трябва да е бъкан с пари. Толкова са много, че е собственик и на други клубове в Европа. Наскоро фен му подсказа, че в Пловдив кон боб не яде. Припомняме без редакторска намеса: „Един вече обречен сезон, но важното е Зингаревич да продължава с експериментите си и превръщането на „Ботев“ в една подвижна сергия, предлагаща млади африкански футболисти на килограм. Не се вижда откъде ще дойде оптимизмът, понеже е очевадно, че този човек няма дългосрочна визия за клуба и отбора. Понеже за „Ботев“ настоящото първенство приключи, за следващото, ако продължава по същия начин, перспективите са дори още по-тъжни, като е възможно отборът да се бори зверски да избегне изпадането.“
Братушката Зингаревич скочи като ощипана матрьошка: „Сериозен ли си? За какви експерименти говориш? Само две години под моя собственост! 2021 г. – моят екип спасява клуба от изпадане и завършваме в топ 4 в първата част на състезанието! 2022 завършваме на трето място за първи път от повече от 28 години!! Проявете малко уважение, хора!! 2023 току-що започна!Аз плащам всички сметки, работим усилено, за да сме сигурни, че всички можем да се гордеем и всичко, което получавам, е тази злоупотреба от така наречените фенове!“
Батюшка Зингаревич, по-кротко, много недей скача. Вижда се по Колежа как плащащ всички сметки!
Същият перко е и бат Крушарски. Ако го питаш, каквото изкарва моментално отива за някоя сметка в Локо. Е, без строежа на „Лаута“, защо да пречи на държавата и общината. Скоро се чу, че купил летището в Русе. Вероятно е пестил пари, лишавайки се от банички и боза. Как не се е сетил държавата и общината да му платят и летището.
Феновете справедливо си искат стадионите на Колежа и „Лаута“. Разбунтуваха се срещу Зико и строителите. Съмняват се, че се върщат далавери. Така ли е, това следва да установи прокуратурата. А пловдивските данъкоплатци също са прави: „На гол тумбак евростадиони!“

Публикувана на
02 Февруари 2023 година