Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

В разгневено село затвориха мост над Стряма

Жители на пловдивското село Трилистник затвориха за половин час по обед моста над река Стряма на пътя за автомагистрала "Тракия". Те се притесняват, че след потопа от миналия септември, реката може отново да наводни селото и настояват отговорните институции да си свършат работата и да почистят коритото на реката преди пролетните дъждове и снеготопенето.
Хората припомниха, че миналогодишното бедствие наводни къщи и етажи, събори огради и постройки:
"Още едно такова бедствие и всичко приключва. Нашето село е застрашено отново и искаме да се почисти реката, за да живеем по-спокойно".
Протестиращите отбелязаха, че няма започнати действия за почистването на коритото, а по думите им то не е река, а гора и изразиха готовност за затваряне на магистралата и още други пътища. Хората заявиха, че са готови и да бойкотират изборите на 2 април.
По думите на кмета на Трилистник Мирчо Петров от оповестеното от областния управител Ангел Стоев почистване от понеделник няма да има голям ефект, защото са планирани действия в твърде малък участък, а цялото поречие на Стряма е опасно за населените места.
Тези, от които зависи" може да са на Халкидики или на ски", но те трябва да дойдат и да се мислят цялостни решения, призова кметът.
По думите на Димитър Иванов, кмет на община "Марица", в която е Трилистник, под заплаха от нови наводниня са и Рогош, Скутаре, Маноле и Калековец. По думите му държавата трябва да си влезе в ролята, зато "сигурността на хората е най- важна". /бнр

Публикувана на
19 Март 2023 година