Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Вятърният чан пази от лошите мисли и злобата в дома ни

Мариана Мръвкова е управител на Фъншуй академия България (fengshui-bg.com) и работи към нея като експерт-консултант. Практикува още в областите енергийна психология, радиестезия, кристалотерапия и ароматерапия. Дизайнер е на различен вид талисмани и амулети.
Съпруга е на основателя на академията по древното учение – Цветозар Мръвков. Тази пролет двамата тръгват на турне за популяризиране на древното българско знание, хармонизиращо живота ни със здравето и късмета, с щастието и вселената.

- Г-жо Мръвкова, тръгвате на турне, в което ще разяснявате българските измерения на древното учение фъншуй. Разкажете повече за инициативата.
- Tурнето на Фъншуй академия България е свързано с участието ни във фестивала „Здравей, здраве“, който се провежда целогодишно в различни градове на България.
Започваме с родния град на г-н Мръвков (основателя на академията) – Тетевен, на 30 април, след което още един наш възрожденски град – Троян, ще чуе нашите лекции за българските традиции и ще може да се докосне до силата на българските кристали.
В книгата си „Българският фъншуй“ Цветозар Мръвков е събрал ценни изследователски данни от „Именник на българските канове“ и от много трудове на професорите Божидар Димитров и Петър Мутафчиев, въз основа на които имаме доказателства за древния произход на прабългарския календар на животните и за много добри архитектурни решения в постройките на българските къщи и сгради. Всичко това само по себе си говори, че древните българи са имали познания за хармония в пространството.
Ние сме единственият народ, който е съхранил през вековете името си „българи“ и това е достойно за уважение.
- Бихте ли разяснили какво всъщност е фъншуй и в исторически план каква е връзката между този от Изтока и онзи, чиито измерения откривате в България?
- Фъншуй е науката за хармонията в пространството. Това е древното изкуство за подредба на пространството според земните посоки и подпосоки. Всяка посока и подпосока се характеризира със своя цвят, форма и материал. Древните българи интуитивно са прилагали това познание, може би защото част от тях са живели в Китай и оттам пренасят традициите по нашите земи. В българските домове най-често срещаме амулети и ритуали, които да пазят хората от зли сили. Това е подковата, която се поставя над портата като защита, вятърният чан, който пази чрез звъна си, като разсейва негативните мисли като завист и злоба у гостите, които посещават дома. Друго защитно средство, което интуитивно нашите предци са поставяли, е прагът пред вратата, който е бариера между външния и вътрешен свят на живеещите в дома. Домашният дух е този, който издава звуци, като прави поразии, когато усети, че в къщата влиза някой недоброжелател. Например влизащият в дома се препъва на прага или изтървава прибор, докато се храни, разсипва сол или разлива вода. Това са знаци, които нашите предци са познавали и следели, за да се предпазват.
Други суеверия, които са стигнали до наши дни и все още се прилагат, са червеният конец, който се връзва на лява ръка срещу уроки, и поверията „да не се сяда на ъгъл, за да не те искат от две страни“, и „да не се подава предмет през прага, за да не се скарат хората“ и т.н.
- Какво е било значението на накитите от злато и от сребро според българските магически практики?
- Според българските традиции със златни накити са се кичили момите, защото златото привлича. Среброто има предпазна роля и затова е било отредено за омъжените жени. Всеки накит имал своята предпазна роля за съответната чакра (енергиен център), върху която стои, и свързаните с нея органи и системи. Например сребърните пафти пазели 1-ва и 2-ра чакра - детеродните органи на жената. Сребърният нагръдник предпазвал слънчевия сплит и 3-та чакра (центъра за общуване с другите), както и сърдечната чакра (центъра на любовта). Сребърният нашийник предпазвал 5-ата гърлена чакра (центъра на себеизразяването), а начелникът предпазвал 6-ата чакра (центъра на интуицията). Белите кърпи на главите държали отворена коронната чакра, за да бъде жената винаги във връзка с Бог.
Шевицата е другият предпазен символ, който древните българи втъкавали както в женските, така и в мъжките ризи. Тя присъствала като мотив както в престилките на жените, така и в къщата, където била част от интериора - в килимите, възглавниците, покривките, завесите. Слава богу, че с нашите лекции успяваме да събудим българския дух и все повече съвременни хора вече използват шевиците както в облеклото си, така и в интериора си.
- Във вашите лекции споменавате и за влиянието на кристалите върху чакрите. Има ли значение какъв камък носим в бижутата си?
- Да, много от нашите лекции са посветени на силата на българските кристали и за тяхното лечебно действие върху нашата енергийна система. Например планинският кристал е универсалният кристал, който пречиства нашата аура от всички чужди енергии. Той може да се вгради както в пръстен, гривна, така и в обеци или колие. Тогава ще пречиства личната ни енергия. Но може да се постави голям кристал в центъра на стаята, която обитаваме най-често, и тогава той ще пречиства цялото пространство. Важно е да се знае, че веднъж седмично трябва да пречистваме и самия кристал, като го оставим една нощ в купа с морска сол, а на сутринта го измием под течаща вода и го оставим цял ден на слънчева светлина, за да се зареди и да може отново да чисти всичко около нас.
Друг важен лечебен кристал е лилавият аметист. Той отваря нашата интуиция и ни дава добра памет, концентрация и добър сън. Зарежда се на лунна светлина, защото той е нашата женска енергия, докато планинският кристал е слънчевата мъжка енергия. Така двата ни дават баланса между Ин и Ян.
Златният пирит също е слънчев кристал, но той сам се презарежда и има свойството да привлича парите.
А черният галенит е друг женски кристал, който ни дава сила и увереност и ни заземява, когато малко сме се „поотнесли в облаците“. Всички тези кристали имаме в наличност в нашата фъншуй академия и всеки, който се интересува, може да ни се обади и да дойде, за да му направим замерване на чакрите и да го насочим към правилните за него кристали.
- Намираме се в годината на Черния воден заек. Много се изписа за характера на годината, но малко се говори кои са актуалните камъни и амулети за привличане на щастие и късмет и как да се активират те в нашия дом или офис.
- Всички кристали, които изброих, са подходящи активатори през тази 2023 година. Особено за родените под водни знаци е задължително да си набавят галенит или пирит, за да стъпят здраво на земята през тази водна година.
- С настъпването на пролетта стайлингът в облеклото се променя в посока по-пъстри тонове. От метафизична гледна точка кои са цветовете, които ще са актуални през сезона и ще привличат към нас късмета, щастието и добрите събития?
- Добре е да се обличаме в синьо-зелената палитра. Черното също е активатор на водната стихия. За по-депресивните натури и тези, които имат недостиг на енергия, е препоръчително да използват мъжките цветове - червено, оранжево, жълто, защото така ще балансират огъня с водата и ще постигнат вътрешна хармония.
Добре е водните знаци да наблегнат на по-динамични спортове, като катерене на върхове, планински туризъм и т.н.,за да не може водната енергия на годината да ги изтощи.телеграф

Публикувана на
27 Март 2023 година