Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Д-р Неделя Щонова постига чудо с баба си

Доктор Неделя Щонова има повод да празнува, но не само заради идващия Великден. Нейното предаване е оценено високо от ръководството на телевизията и вече ще се излъчва два поредни дни – събота и неделя, пише Минаха години.
Досега красивата пловдивчанка нищеше здравни казуси само в неделя, но от април зрителите ще й се наслаждават и в събота, пак от 11.30 часа. Успехът накара брюнетката да си спомни първите си стъпки пред камерата – в пловдивския клон на телевизия Евроком.
„Бях лекар в отделението по неврология в университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. Току-що се бях върнала от една специализация в САЩ. 10 дни по-късно видях обява, че телевизията обявява конкурс за развлекателна игра. Реших да се явя с концепция за здравно предаване. Комисията бе от 8 души и се съгласиха да започнем нещо напълно ново“, спомня си лекарката, която прави своя дебют през 2000 година.
Заради майка си тя решава да стане лекар, а причината са сълзите в очите на родителката й, когато брат й не можел да диша заради тежък бронхит и астма.
Тя всеотдайно се борила и за живота на баба си Стояна, която си отишла след прекаран инсулт. Възрастната жена развила афазия – разбира какво й се говори, но не може да каже нито дума. Опитвали да възстановят речта й, правели рехабилитации, но неуспешно.
Един ден д-р Щонова открила, че докато свири на пиано любимата й мелодия, баба й Стояна почнала лекичко да си припява. Затова всеки ден й прилагала музикална терапия по своя рецепта. До края на дните си тя не проговорила, но когато пеели, можела да артикулира думи.лупа

Публикувана на
27 Март 2023 година