Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ураган удари Пловдив

44 автомобила са били затиснати от паднали дървета от разразилата се снощи буря и продължилият тази сутрин ураганен вятър в Пловдив. Това съобщиха от пожарната, чиито екипи са на крак. Огнеборците са се отзовали на 64 сигнала за поражения, като от сутринта са постъпили над 30 нови.
Пловдивска област и днес е сред 8-те в страната, за които е обявен оранжев код за силен вятър. Освен паднали дървета и клони спасителите разчистват висящи ламарини, неукрепени билбордове и информационни табели.
От пожарната напомнят на гражданите да бъдат внимателни. Пешеходците добре да подбират маршрутите си, а собствениците на жилища да обезопасят своите балкони от падащи предмети. Препоръчва се строителните фирми да прегледат и обезопасят оградите и скелетата на своите обекти, а водачите на МПС да не паркират под дървета.
Вятърът вчера изплаши жителите на Пловдив. Паднали дървета, отлепена санировка на блок и множество пострадали коли. Бурната стихия отнесе и покривна конструкция на Околовръстното на Пловдив до разклона за Златитрап.
Шофьор е заснел с видеорегистратора на колата му случката.Покривът на бараката полита във въздуха и за малко да удари няколко коли.
„Бог ни опази, на разклона за Златитрап и околовръстния път на Пловдив!,“ написа авторът на видеото.За щастие няма пострадали хора.
Силният вятър свлече почти цялата част от изолацията на 11-ти блок в „Тракия“."Около 120 са децата, които излизат на двора, в тази част са около 20 ", разказва директорът на детска градина "Кремена" Борислава Вичева. Оттам се надяват, че фирмата-изпълнител, която е извършила санирането на блока, да поеме щетите, нанесени след бурята."Действията по санирането са наложени и заплатени от живущи, администрацията не е уведомена за това, което са възнамерявали да направят", коментира инж. Сакъбов, експерт по енергийна ефективност в район "Тракия".
„В този случай майсторът по никакъв начин не е закрепил изолацията и не е спазил технологията за изпълнение, а само е залепил изолацията“, допълни инж. Сакъбов. Той каза още, че по случая ще започне проверка. Днес предстои да се обезопаси останалата част от топлоизолацията, която все още виси от фасадата на блок 11 в район „Тракия“.
„Дежурният състав - огнеборци от различни служби и спасители от Сектор СОД се отзоваха на над 60 сигнала за произшествия. Силният вятър причини предимно материални щети, а произшествията са от различно естество- паднали дървета и сухи клони върху пътното платно, паднали неукрепени строителни елементи и част от външна мазилка, като от тях над 40 са сигналите за паднали дървета и клони върху паркирани автомобили“, информираха от Пожарната в Пловдив.

Публикувана на
28 Март 2023 година