Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Липсата на банкова гаранция спира строежа на Колежа

Няма да продължа с довършването на стадион "Христо Ботев", ако не ми бъде представена банкова гаранция за вложените средства, необходими за довършването му, обяви Илиян Филипов на пресконференция на Колежа.
"За осигуряване на следващия финансов ресурс, който е разпределен за 2024-та и още един за 2025 година, казах, че за да вложа тези пари в тази година, трябва да имам банкова гаранция от общината. Цялостното довършване е на стойност 17 млн. лв. - пълна метална конструкция, фасада, електричество, озвучаване и други неща по реализирането на етап 2 на проекта. Ако всичко е наред, до октомври може да сме готови с цялостната метална конструкция на стадиона, уточни навършващият днес 50 години управител на фирма ПИМК.
Строителят разки, че вече е разговарял с банка "Уникредит" да направи възможно най-доброто предложение, което да бъде вкарано по време на сесията.
По думите му притеснението идва от факта, че миналата година бе гласуван пробив под Водната палата, а впоследствие това решение отпадна, и сега според Филипов трябва да се заплаща 1 млн. лв. от джоба на пловдивчани като данъкоплатци.
Тази седмица кметът Здравко Димитров обяви, че ще бъдат отпуснати още средства в размер на 6 194 000 лева за цялостното довършване на стадион "Христо Ботев".
"Това, което ме притеснява е, че никъде не видях в предложението да има банкова гаранция, за да имам сигурност и да вложа лични средства, тъй като рискът е огромен", обясни Филипов.
"Тази вечер приключваме строително-монтажните работи, които са за етап 1. Вече започнахме да покриваме източната трибуна, която вече е от етап 2. За мача с "Левски" стадионът ще бъде лицензиран и ще бъде въведен в експлоатация. Предвижда се това да стане между 12 и 18 април.", завърши изказването по повод строителството на стадион "ХрисотБотев" си шефът на ПИМК.

Публикувана на
31 Март 2023 година