Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

На куково лято

Шансовете за стабилно редовно излъчено правителство са по-скоро хипотетични и пожелателни. Няколко са факторите, които ни карат така да оценяваме по този начин ситуацията." Това стана ясно от анализа на последното социологическо проучване на предизборните нагласи, направено от Геновева Петрова от АЛФА Рисърч.
"Единият от факторите е изключително високият дял хора, които отказват да гласуват, най-вече заради разочарованието от политическите партии, а вторият е, че в тази предизборна кампания партиите говориха основно на най-твърдите си привърженици и симпатизанти, хората, които са по-силно политизирани", заяви Петрова пред "Фокус".
"С голямо съжаление трябва да кажа, че поне към този момент, надяваме се ситуацията да се промени след изборите и партиите да ни изненадат с различно политическо поведение, но шансовете за стабилно редовно излъчено правителство наистина са по-скоро хипотетични и пожелателни. Няколко са факторите, които ни карат така да оценяваме по този начин ситуацията. Единият е това, че изключително висок дял хора не желаят да дадат гласи си в неделя. Т.е. може би не толкова не желаят, колкото отказват да го направя, не е заради нещо друго, а най-вече заради разочарованието, което имат от политическите партии през последните месеци, и по-специално поведението на тези партии, които бяха представени в последния, че защо не е в предишните няколко така кратки парламента. Това е едната страна на нещата. Наистина по никакъв начин те не успяха да убедят хората, нещо повече, даже все повече се демотивират избирателите за това, че заслужават да им бъде гласувано доверие в рамките на изборите", каза Петрова.
"Факт е, че в тази предизборна кампания партиите говориха основно на най-твърдите се привърженици и симпатизанти, хората, които са по-силно политизирани и по-заинтересовани по ред причини от политическата реалност, която ни заобикаля. И това, което ние наблюдаваме, е, че с посланията и с действията си в рамките на кампанията партиите успяха да мобилизират в не малка степен тези свои твърди симпатизанти. Но това, което липсваше, беше наистина обръщането, отварянето към този по-широк кръг гласоподаватели, хора, които не са толкова силно заинтересовани от политика, не следят нещата, не са толкова силно партийно мотивирани да участват и респективно до тях и за тях всъщност компанията не предложи подходящи и достатъчно укрепителни послания", допълни социологът.лупа

Публикувана на
31 Март 2023 година