Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Екоактивисти поругаха фонтан на Бернини в Рим

Климатични активисти изляха черна боя в монументален фонтан на площад "Испания" в италианската столица Рим по време на поредната им протестна акция, предадоха световните агенции.
Трима активисти от групата "Последно поколение" изсипаха течен въглен във фонтана Баркача, бароков шедьовър, датиращ от 17-и век и разположен в подножието на прочутите "Испански стъпала". Активистите казаха, че чрез тази акция са искали да илюстрират сценария за края на света.
Фонтанът във форма на лодка е проектиран от прочутия италиански скулптор Пиетро Бернини.Според активистите светът се е запътил, натискайки с все по-голяма сила педала за скоростта, към своята гибел. Сушите се редуват с опустошителни наводнения, които ще сложат край на живота на Земята, допълва групата "Последно поколение".
Организацията в последно време зачести със зрелищните си протестни изяви в европейски страни с цел привличане на вниманието върху климатичните промени. Активистите й заляха със супа, с картофено пюре или с миеща се боя различни обекти от историческото наследство или произведения на изкуството в музеи в европейски градове.
Фонтанът Баркача е поръчан от папа Урбан Осми през 1623 г., като част от папски проект на всеки голям площад в Рим да има фонтан.
Кметът на Рим Роберто Гуалтиери днес отиде да види какво се е случило с фонтана след "климатичния протест". Той каза, че ще говори с италианския министър на културата Дженаро Санджулиано дали тримата климатични активисти, които бяха арестувани, ще могат да бъдат съдени за нанасяне на щети на културно наследство.

Публикувана на
02 Април 2023 година