Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Гл. прокурор отказва да умре по заповед

"Появи се някакъв особен пристъп у висшите магистрати от прокуратурата да се изповядат публично. Обаче в порядъка на тази изповед те не се каят. Това е специфика на овластения човек, може би, но е специфика и на това, което се нарича мафиотска култура", коментира пред БНР д-р Николай Михайлов, известен психиатър и политически анализатор.
"Тази картина, в която разговарят помежду си висши магистрати, за да ни съобщават за мащаба на взаимната им ненавист и за това по какъв начин са злоупотребявали със собствения им пост и с конституционните им задължения, е много неугледна. Това е картина, която издава тектоничен трус на системата. Това идва от дълбоко, свързано е с лични травми и специално с това, че Бойко Борисов, за да напредне в собствената си самозащита, доколкото е малко или повече заплашен от един вариант на "Магнитски", на такъв тип правосъдие, той реши да жертва главния прокурор, което скандализира самия Гешев", допълни Николай Михайлов.
Според него взривът до колата на Иван Гешев е "комплот зад кулисите", целящ главният прокурор да бъде уплашен, за да се оттегли:
"Неговото оттегляне беше обявено от Мария Габриел няколко дни след този взрив. Изглежда, че не бяха калкулирали реакцията на този главен прокурор, който отказва да умре по заповед. Вместо това казва: "Ако така сте решили, ще трябва да ме последвате", става дума за публична смърт, за загуба на престиж и професионална позиция".
По думите на анализатора всичко, което се случва, може да бъде и ще бъде използвано за целите на партии или на политически лидери: "Най-лошото, което може да се случи, е това да бъде потулено и да трае само три дни. Всичко това зависи от широката публичност. От начина, по който се говори за това медийно, от начина, по който се гласува".
Д-р Николай Михайлов допусна: "Вероятно, за да се състои някакъв вид управление на страната между ГЕРБ и ПП-ДБ, ще трябва да се договори подкрепа, не в смисъл на коалиция. Бойко Борисов трябва да бъде изолиран встрани като лице, силно уязвено, на този етап без юридически достоверни доказателства, но все пак той е в отслабена позиция от разкритията на Гешев, който вероятно ще продължи да прави това, защото самият той е в екзистенциална заплаха.
Това означава, че Борисов е в основата на нашето дълго политическо затруднение и в актуалната ситуация той също е пречка да се създаде управление, договорено да подкрепя експертен кабинет, за да може да се спести ангажимент за преговори с БСП и ДПС. Това означава Борисов да бъде преодолян като политическо препятствие".
Според него има и още едно препятствие и то е може ли да оцелее ГЕРБ без Борисов и ключовите фигури да поемат риска да съществуват независимо.
Прогнозата на д-р Михайлов е за кабинет с втория мандат с подкрепата на ГЕРБ за експертна конфигурация: "Трябва да се осигури управление на страната и с оглед националните приоритети, и за да се гарантира стабилността на югоизточния фланг на НАТО. Тук България има да се справя с две, така да се каже, метафорични фигури - Бойко Борисов и Владимир Путин".лупа

Публикувана на
17 Май 2023 година