Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Регентската къща в Боровец

Регентската къща в Боровец доби особена популярност през последните дни. За нея пръв заговори заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов. Какво обаче всъщност представлява тя?
По своята същност имотът разполага с голяма къща с три апартамента и още 5 бунгала.
Бившият вътрешен министър Бойко Рашков попита с каква цел се ползва имотът. "Целта за предоставянето каква е – за почивна база или да живее там родният ни главен прокурор? Моята информация е, че е второто. Твърди се от мои колеги, че там не може да припари прокурор или друг служител от прокуратурата", заяви Рашков от парламентарната трибуна.
Решението имотът да се стопанисва от Иван Гешев е взето с 12 гласа "за" на 21 октомври 2021 година – месец след като главният прокурор напусна Дом 5 на правителствената резиденция "Бояна".
Имотът в Боровец се води служебна база на прокуратурата.
"Има ли персонал в този комплекс, той държавен ли е или частен, кой плаща? Българският данъкоплатец или Гешев от собствената си заплата. Там има и едно голямо куче, за което е направена една голяма къща и стои въпросът – господинът главен прокурор, той ли следи за кучето, той ли го храни или не?", добави бившият вътрешен министър.
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков отговори, че след законовите промените през 2016 година, управлението на имотите на съдебната власт се прехвърля от Министерството на Висшия съдебен съвет.
Това е решение, което ВСС е взел в рамките на своите законови правомощия, тук въпрос няма. Какво се е случвало с този имот, как той е стопанисван, дали той е използван за целите на прокуратурата или за други цели и има ли някакви проблеми, аз за съжаление не мога да ви кажа", отговори Зарков.
А регентската къща е построена през 1941 г., в нея са живели премиерът Богдан Филов и военният министър Никола Михов, който става регент с княз Кирил през 1943 г.
През 1961 година къщата е ползвана за декор за снимките на филма "Тютюн" с участието на Невена Коканова.
днесбг

Публикувана на
18 Май 2023 година