Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Не яжте тези части от пилето, докарват рак

Едва ли има човек, който да не е чувал, че пилешкото месо е много полезно за здравето.
То е богато на протеини и аминокиселини. А калориите, които се съдържат в него, е много по-малко от това в другите видове месо (около 190 килокалории в зависимост от това за коя част от трупа говорим). Именно затова пилешкото месо се включва редовно в състава на диетичните ястия и в менюто за правилно хранене.

Пилешкото месо е полезно и за имунитета. Наличието на редица ценни микроелементи в него позволява да създадем вид защитна бариера за организма. Хората, които редовно консумират варено пилешко, са по-малко склонни да страдат от настинки, отколкото тези, които предпочитат свинско или говеждо.
Главният недостатък на това месо е кожата, в която има много мастна тъкан. Затова, колкото и да я обичате, е по-добре да не я консумирате. Изключение прави кожата на крилете, която е нежна и не е мазна.
Естествено, когато говорим за ползи от пилешкото, трябва да имате предвид, че те се отнасят само за месото от домашни птици. Тези, закупени от магазина, могат да донесат на организма повече вреда, отколкото полза.
Много компании тъпчат пилетата с антибиотици и хормони, които, разбира се, изобщо не са полезни. Към храната им се добавят и анаболни хормони с цел птиците да растат по-бързо и да увеличат теглото си.
Ако пилешкото не е достатъчно обработено, консумацията му може да доведе до активно размножаване на бактерии в червата и в резултат на това да отрови цялото тяло. Затова то трябва да бъде добре сварено.
Също така не е добре да се злоупотребява с пушено и пържено пиле, тъй като тези ястия са източници на лош холестерол. Най-полезно е вареното пилешко филе, което често се включва в диетата на спортисти и хора, които искат да поддържат фигурата и здравето си в ред.
Въпреки че като цяло пилешкото месо е полезно, някои части от птицата могат да бъдат опасни за здравето. Според учени от Китай, те съдържат вещества, които при редовна консумация могат да причинят дори рак.
Като особено опасни те посочват шията, краката, червата и трътката.
В пилешката шийка има лимфни жлези, които съдържат голям брой токсини и бактерии. Честата консумация на пилешки шийки може да увеличи риска от рак.
Оказа се, че в краката има висока концентрация на мазнини, които практически не се усвояват от човешкия организъм. Освен това, в тях остават много хормони, които могат да навредят на здравето.
Трътката също е твърда мазна. В допълнение към високото съдържание на калории, тази част от птицата съдържа и токсини.
Пилешките черва също не са препоръчителни за консумация. Както знаем, червата са орган на храносмилателната система. В тях има различни видове бактерии и хранителни остатъци, които не винаги могат да бъдат напълно отстранени.
Прекомерната консумация на пилешки черва ще доведе до повишаване на съдържанието на мазнини в кръвта, което е изпълнено с развитието на някои трудни за откриване заболявания. /jenata.blitz.bg

Публикувана на
22 Май 2023 година