Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пловдив става столица на арменците

Арменската самодейност в България ще бъде представена от участници от Пловдив, София, Русе, Варна и Бургас, както и от Австрия, Кипър и Гърция. На 4-ти юни, от 11 часа, на сцената пред община Пловдив, на площад „Стефан Стамболов“, започва големият концерт.
В 10.30 часа, от площад "Римски стадион" тръгва шествието, в което всички участници заедно ще стигнат до голямата сцена пред Общината. Танцьори, вокални изпълнители, фотографи, малки и големи ще покажат танцови и певчески умения, фотоси, автентична арменска музика, колоритни национални носии, изключителен заряд и арменска топлота.
Началото на фестивала ще бъде дадено с флашмоб, в събота на 3-ти юни, от 18.30 часа, на площад „Римски стадион“, в които ще вземат участие представители на всички танцови състави.
По традиция, вечерта продължава с приятелска вечеря, подготвена от главния организатор на фестивала, фондация „Аракс“. Близо 400 човека ще изпълнят двора на арменския храм „Сурп Кеворк“, в Стария град.
„Фестивалът лавинообразно расте. Първата година, едва, успяхме да направим програма от около два часа. В момента, едва, успяваме да се съберем в четири часа. Така, че пловдивчани да се заредят с много търпение, настроение и желание. Те ще гледат дълга програма, с наистина много колоритни състави. Голяма гордост за нас е, че тази година успяхме да организираме нещата така, че танцов състав от Виена и танцов състав от Кипър да бъдат наши гости. Иначе, всички състави от България ще бъдат представени. Гордеем се, че ние ставаме пламъчето, което разгаря огъня в много от градовете, съставите да стават все по-големи, да се разделят на различни възрастови групи. Щастлива съм също така да кажа, че тази година за първа година имаме едно много сериозно попълнение от млади хора, много ентусиазирани, които да ни помагат, най-вече с идеи. Това, което на нас по-големите ни е куцало, да представят по впечатляващ начин фестивала и програмата му. Вече имаме хора, които да го направят. Водещи на фестивала и тази година ще бъдат Мери Саркисян и Сероп Йозгатлян. Ние сме на принципа това, което се е доказало, че работи добре, значи работи добре и не се сменя нещо, което работи добре“, разказва Мариам Гарабедян, председател на фондация „Аракс“.
Част от организацията на фестивала и участници в него са Аида Йозгатлян от танцов състав „Ереван“, Пловдив и Мариза Елекчиян от танцов състав „Йеразанк“ към AGBU – Пловдив, гости в предаването „Вход свободен“, заедно с Мариам Гарабедян.
В организацията на събитието, активно участват младежите и децата от арменската скаутска организация „Хоменътмен“, в Пловдив. бнр

Публикувана на
01 Юни 2023 година