Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Мандатът с клизма на Денков обречен на пълен провал

Моралът ще надделее над перверзните политически сметки и правителство с мандата на ППДБ няма да има, коментираха депутати от ГЕРБ-СДС. Според тях мандатът на Николай Денков, съставен с клизма, е “обречен на пълен провал” тъй като дори и да намери нови кандидати за министри на местата на отказалите се и на отказаните за постовете, то народни представители и от двете коалиции ППДБ и ГЕРБ-СДС няма да гласуват “За” това правителство.
Дори да бъде внесен състав в пленарна зала, твърде е възможно кабинетът да не събере мнозинство, сочат предварителните изчисления на представители и от двете парламентарни групи.
Оценките на депутати за литературните приказки за “замразяване, размразяване и слънчеви лъчи” са всичко друго, но не и политическа реч. Депутати от ППДБ заявиха лаконично, че е “важно да има редовно правителство за страната, но не на такава цена”. Освен това в ПП имат и още едно опасение, че е твърде възможно ДБ да напуснат съюза и те да останат сами. Резултатът на партията както самия Кирил Петков признава пред НС на ПП, не би бил повече от 7 процента, което означава, че ПП сами могат да постигнат 22-24 депутати.
Още сутринта в сряда около 10.00 часа Мария Габриел притича до кабинета на председателя на НС и без да отговаря на журналистически въпроси се шмугна вътре. След нея влязоха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Томислав Дончев, както и Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. Срещата продължи повече от 3 часа, но Борисов си тръгна още преди първия час.
Томислав Дончев и Мария Габриел не коментираха нищо пред медиите, а Николай Денков обяви, че се обсъждат имена на министри. “Министри на ГЕРБ в бъдещото правителство няма да има. Обсъждаме състав и структура на кабинета. Диалогът е конструктивен”, каза Денков.
Думите му бяха определени от народни представители на ГЕРБ като напълно безсмислени, тъй като според тях няма как министрите да не са политически обвързани. “Министрите изпълняват на партиите, които са ги излъчили”, казаха те.
Голяма част от сериозните хора в парламента твърдят, че в основата на всички недоразумения, включително и на така наречените “замразявания”, “размразявания” на преговорите е Мария Габриел, която не е никакъв фактор в ГЕРБ. От останалите парламентарни групи коментираха, че цената на кабинет с мандата на ППДБ ще е висока и за съжаление ще бъде платена от българския народ. Казаха и, че тази цена ще е много по-висока от нови предсрочни избори, които честно да преподредят конфигурацията в парламента след скандалните изказвания от НС на ПП.
От БСП, ИТН и “Възраждане” призоваха по най-бърз начин да се върви към предсрочен вот.

Публикувана на
01 Юни 2023 година