Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Какво е супа, какво е чорба

Супата е изключително полезна храна, която може да ви помогне да си набавите нужните течности на организма, да се заситите с по-малко храна, следователно да свалите излишните килограми, както и да се стоплите в мразовитите зимни дни. Тя съдържа зеленчуци, богати на витамини и минерали, както и месо, което е ценен източник на белтъчини. Не е случайно, че е сред най-полезните ястия, които можете да поднесете на трапезата си. Всички на масата ще останат шокирани колко е вкусна тази супа.

Внимавайте обаче с крем-супата – там всичко е пасирано, венците и зъбите ви бездействат, тя не е особено полезна и за стомашно-чревния тракт – прави го мързелив. Предпочитайте супа с нарязани зеленчуци, богати на фибри.
А чорбата? Между супа и чорба каква е разликата и има ли такава? Полезна ли е също толкова чорбата, колкото супата? А дали не говорим за едно и също ястие?
Какво е супа?
Наименованието на супата идва от френски език – soupe. По дефиниция това е ястие с преобладаваща течна част, при което за основа служат бульони, мляко – прясно или кисело, плодови, зеленчукови и зърнени отвари, зелев сок. Има и супи, които не се варят – супите с разредено кисело мляко и зелев сок – студените супи. Да, тараторът всъщност е супа. Към някои супи се добавят запръжка или застройка, а най-общо супите биват: зеленчукова, местна, рибна, студена, гъбена, крем-супа. Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат супа с месо
Какво е чорба?
Разбирайки какво е чорба, ще разберем и дали тя е другото име на супа, или е отделно ястие. Чорбата е традиционно ястие за кухнята на балканските народи. Тя е подобна на супата по дефиниция е вид ястие, приготвено чрез термична обработка на месо, зеленчуци, риба и др., но името ѝ произхожда от персийски език, като в България се счита за привнесена от тюркски език. След като чорбата и супата толкова много си приличат и по дефиниция, и по съставки, и по начин на приготвяне и консумация, те едно и също ястие ли са? Между супа и чорба каква е разликата? Разлика между супа и чорба Ключовата разлика между супа и чорба се състои в една стъпка, която готвачите предприемат, преди да свалят чорбата от котлона – запържват я с мазнина, червен пипер и брашно за сгъстяване и овкусяване няколко минути, преди да е готова. Именно този подход и тази стъпка в края на приготвянето е ключовата разлика между двете ястия. На Балканите се прави разлика между двете ястия, макар да има села, в които чорба и супа се използват като синоними и с тях се означава едно и също ястие. Внимавайте с чорбите, ако имате стомашни проблеми, тъй като запържването не е благоприятно за вас.Actualno.com

Публикувана на
05 Юни 2023 година