Новина от категория България
Архив на публикациите

О, тигре, тигре!

紙老虎 е древна китайска метафора и означава „книжен тигър“. По време на династията Тан населението се заливало от смях, когато на сцената се появявал книжен тигър, който се нахвърлял на другите герои, но ставал за посмешище и бивал изритван. В по-ново време великият вожд Мао Дзедун наричал „книжен тигър“ САЩ, Съветския съюз и много често… съпругата си Цзян Цин, заради неадекватните й опити да влияе на китайската култура.

Емил АЗАР
Все още главният прокурор Иван Гешев отдавна мечтае да се превърне в кръвожаден тигър за своите опоненти и врагове. Резултатът е книжен вариант на едрия хищник.Българският вариант книжен тигър е метафората „слаба ракия“.
И Гешев започна да иска депутатски имунитети. Пръв бе този на Бойко Борисов, във връзка с „Барселонагейт“ – за пране на пари.След него се нареди вече независимият депутат Радостин Василев. Той заради запис, в който бил заплашвал своя колежка от ИТН, преди самият той да напусне партията на Слави.Очаквано бе поискан имунитетът и на Кирил Петков, заради декларацията му за гражданство преди да стане премиер.
Главният прокурор внесе в парламента искане за сваляне на имунитета и на двама депутати от "Възраждане" - Ангел Георгиев и Веселин Вешев. Срещу двамата имало повдигнати обвинения за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди на полицай по време на протест пред сградата на Регионалното министерството през 2020 г
СГП поиска имунитета и на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, но Иван Гешев върна искането, защото не били ясни мотивите.
Равносметката: Няколко шумни закани, последвани от смешни мотиви за сваляне на имунитет и нито едно обвинение за корупция.
Дори Сийка не му се плаши вече на аматьора прокурор, който се оказа и актьор на аматьорско ниво…
Радо Шишарката изпя навремето „Тигре, Тигре“, която се превърна в хит в чалготеките.
Песента подхожда на "тигъра" Гешев, който успя да чалгализира прокуратурата до турбо ниво.

ТИГРЕ, ТИГРЕ

Радо Шишарката
- Ало, шефе. Търсят те по мобифона.
- Ало, кое бе?
- Абре, брато. Стига стия пирамиди, фараони бре.
Дай пари да правим бизнес.
- Я па тоа...
О-о-о тигре, тигре ле
имаш ли пари, имаш ли пари, глупави жени.
О-о-о тигре, тигре ле
няаш ли пари, нямаш ли пари, стари бабички.
А-а-а-а-а-а-а опала.
Припев:
Айде борци, дайте ми пари.
Дайте ми пари, глупави жени.
А-а-а-а-а-а опала.
Айде борци дайте ми пари.
Дайте ми пари, песни до зори.

Публикувана на
08 Юни 2023 година