Новина от категория България
Архив на публикациите

Какво официално изявление по БНТ към народа ще направи утре гл. прокурор

Гл. прокурор Иван Гешев най-вероятно ще направи изявление по Българската национална телевизия (БНТ) в петък. Това съобщиха от обществената телевизия.
Той ще се възползва от правото, което му дава чл. 52 от Закона за радио и телевизия. Той гласи, че право на обръщение по БНТ и Българското национално радио (БНР) имат президентът, шефът на парламента, премиерът, председателят на Конституционния съд (КС) и тримата големи в съдебната власт - главният прокурор и шефовете на ВКС и ВАС.
Какво ще каже в петък вечерта все още не е ясно. .
Вчера е посетил американското посолство в София. Приете по негова молба. Престоят му продължил малко повече от 2 часа. Предполага се, че е координирал някои информации от важни разследвания срещу висши политици с американските партньорски служби. По принцип това е рутинна процедура, но в случая става въпрос за лица от управлението на страната до неотдавна.
Новите документи и доказателства засягат най-вече лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Очаква се днес ВСС да не освободи от поста гл. прокуроро и процедурата да се забави известно време. Хора от обкръжението му твърдят, че ще има зашеметяващи разкрития, които могат да променят изцяло ситуацията в страната.
Други обаче смятат, че това е последен опит да се спаси и е тръгнал вабанк срещу най-силните политически кръгове. фактибг

Публикувана на
08 Юни 2023 година