Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Зико: Иван Тотев пречи!

Кметът Здравко Димитров за пореден път гневно коментира отношението на Общинския съвет и този път - гласуването на днешната сесия. "Има някои хора, които постоянно пречат на всичко добро в Пловдив и тези някои са партийният секретар на ГЕРБ Иван Тотев и тези около него", заяви на специално свикана пресконференция градоначалникът.
Повод за това изявление беше решението на Общинския съвет петте милиона за Колежа да бъдат дадени от перо в бюджета "Пощи, далекосъобщения и транспорт" , където са предвидени средства за електронната система в градския транспорт.
Другата причина е, че съветниците отказаха да подкрепят концесията за Инсинератора за болнични и медицински отпадъци. Явно искат това общинско предприятие да служи за партийна хранилка, а не да печели, както ние предложихме по 70 000 лева годишно, упрекна кметът.
Предложението за средствата за Колежа беше направено от Йордан Илиев, шеф на групата на ГЕРБ, и подкрепено с 30 гласа.
"Съжалявам за тези хора. Поведението им е некоректно, но аз няма да се моля пред никоя партийна централа. Не обичам задкулисието", декларира Зико. И допълни: "Всички имат съвест, дано да е така, но днес не пролича. това е недостойно поведение".
Напомни, че в рамките на мандата бяха намерени пари за стадионите "Ботев" и "Локомотив", както и за олимпийския плувен комплекс. Завършен е поредният обект - Пречиствателна станция, както и много други, подчерта Зико.
Според зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов решението на Общинския съвет да се орежат парите за електронната система е чист саботаж.
"Заварихме неработеща система на "Индра", опитахме се с испанците тя да заработи, но така и не се получи нищо. Имаше голямо недоволство на гражданите, заварихме и друг проблем - липса на общинско транспортно дружество. Въпреки обжалвания финализирахме обществената поръчка за електронната система в градския транспорт, вече има и напълно готово създадено дружество "Екобус", за да купува електробуси. Незнайно защо точно тези пари за транспорта решиха да пренасочат. Считаме, че един властови център прави всичко възможно хубавите неща да не се случват. Това е саботаж", отсече Тодор Чонов.
По повод на критиките на съветника Слави Георгиев, че в поръчката за надграждането на електронната система е включена синя зона, зам.-кметът обясни: "Като говорим за градска мобилност, всички тези услуги - градски транспорт, паркирането, велосипеди под наем, тротинетки трябва да бъдат включени в едно мобилно приложение, за да е удобно за гражданите. Така е и в София".

Един от вариантите е парите за електронната система да бъдат прехвърлени от средствата, заложени за отчуждаване на имоти. "На стадион "Ботев" парите ще бъдат платени, Колежа ще стане", подчерта кметът.
Зам.-кметът Тодор Чонев оповести, че договорът за надграждането на провалената в миналия мандат електронна система вече е подписан.

Публикувана на
08 Юни 2023 година