Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Как Гергов доброволно ще върне Панаира

Има израз , който навярно може да е само нашенски, че „Луд умора няма!“. Използва се за хора, които като си наумят нещо, не се спират пред нищо. Държат се така, все едно са в къща с разграден двор. Вали-трещи, на тяхната трябва да стане. И се тръшкат, ако им се даде да разберат, че няма да е бъде така, както им се ще. А в случая с Панаира в Пловдив правят общограждански протести с два файтона „будни граждани“. Или внасят, като ПП и ДБ, проект на решение в Народното събрание, за възлагане на министъра на икономиката да впише акциите на Община Варна в Пловдивския панаир в полза на държавата.

Динко ПЕТКОВ

Обсъждане на този проект предвижда приетата програма на Народното събрание за днес, според която прехвърлянето е заложено като първа точка от дневния ред. Вносители са пловдивският депутат от ПП Росен Костурков и група народни представители.
Всичко Мара втасала в страната ни, вече два месеца не могат да приемат най-важното – бюджета, а тръгнали да се занимават с Георги Гергов и Панаира. Сякаш им е някаква държавна агенция, а не отдавна частно предприятие с мажоритарен собственик. И ако има някакъв спор, било с община или държавна институция, той се решава единствено по съдебен път.
Е, на всякакви инстанции, съдебните решения са в полза на Гергов и Панаира. За ПП и ДБ обаче това е без значение. Те са над съда. Днес това се отнася за Гергов и Панаира. Утре ще е за когото си заплюят.
„Ама как така?“,следва да възроптаят от бизнеса. Снишават се. Плюят си скришом в бизнес-пазвите дано ПП и ДБ не им налетят и на тях. Шубето до небето.
Акциите на Община Варна в Пловдивския панаир са на стойност 17 милиона лева, пише moreto.net. С решение на местния парламент на морската столица от 2021 година акциите за 17 милиона лева бяха внесени като апорт в "Пълдин туринвест".
След проведено извънредно общо събрание на "Пълдин туринвест" през ноември 2022 година акциите на Община Варна от Международен панаир - Пловдив бяха придобити от дружеството. В него участие имат Георги Гергов с 50,36 на сто и Община Пловдив с 25 на сто. Община Варна притежаваше 29 на сто от акциите на Панаира. Така Гергов вече управлява 79,36 процента от дяловете му.
Междувременно Апелативният съд в Пловдив остави без разглеждане и определи като недопустима жалбата на Агенцията по вписванията срещу решението на Окръжния съд, с което е отменен като незаконосъобразен отказът да се регистрира увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" АД.
С това си решение магистратите прекратяват производството по делото, като определението подлежи на обжалване пред ВКС с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на страните.
Но магистратите уточняват юридически: "Агенцията по вписванията няма правен интерес да обжалва решението на Окръжния съд. Неоснователни са доводите, че правният интерес от подаване на жалбата е свързан с високия обществен интерес и със задълженията, които има, свързани с публичността и гаранциите за тяхната законосъобразност. Безспорно е, че с позитивното решение на Окръжния съд не се засягат собствени права и интереси на Агенцията.. Правният интерес от обжалване на съдебно решение, отменящо отказа на длъжностното лице по регистрацията, не може да бъде изведен от обвързаността на Агенцията с правните последици на осъществения съдебен контрол върху правилното упражняване на компетенциите й", се казва в мотивите на съда.
Като основен мотив се изтъква, че на обжалване подлежи само отказът на длъжностното лице по регистрацията да удовлетвори подаденото заявление. Уточнява се, че легитимиран да обжалва отказа е само заявителят и само той участва в производството по обжалване.
"Нито длъжностното лице по регистрацията, постановило отказа, нито Агенцията по вписванията имат качеството на страна по смисъла на чл. 26, ал. 1 във връзка с чл. 8, ал. 1 от ГПК в това производство. Агенцията по вписванията няма качеството на страна в регистърното производство, поради което не е легитимирана да обжалва постановеното в производството по чл. 25 от ЗТРРЮЛНЦ решение за отмяна на отказа за вписване", се казва още в определението на магистратите.
Преди това съдия Симеон Захариев от Пловдивския окръжен съд отмени като незаконосъобразен отказа на Агенцията по вписванията, да впише увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" АД от 177 984 899 лева на 194 299 299 лева с непаричната вноска на Община Варна, както и на особените условия за прехвърляне на акциите на "Пълдин туринвест" АД, съгласно решение на извънредно общо събрание на акционерите. Магистратът дава задължителни указания да бъде извършено исканото вписване.
За читателите тези юридически заключения са абсолютна скука, разбира се. За Гергов и Панаира, обаче, са надежда, че най-после ще бъдат оставени на мира от тези, които умора нямат – ПП и ДБ.
Не са познали. Вчера общинските съветници от „Демократична България“ опитаха да предизвикат дебат на сесията на Общинския съвет в Пловдив. Отново за размяна на акции в "Международен Панаир Пловдив" АД и "Пълдин туринвест" между Община Варна и Община Пловдив.
На самия Гергов му писна: "Поредният фарс, в който анонимници си правят пиар на гърба на Панаира. Някои съветници говорят пълни глупост. Ако искаха да знаят истината за "Пълдин туринвест", да бяха ме поканили поне веднъж на сесия. Ще им разкажа всичко за състоянието на дружеството, имотите, инвестициите и ремонтите.Както и за това как съм покрил дългове от 34 милиона евро на Панаира. Тези хора обаче обичат да се изказват като единствените знаещи, а в същото време се вижда, че са напълно неподготвени по темата".
И за пореден път той заяви: „Панаира си е на Пловдив и никъде не смятам да го нося, нито да го застроявам!“
По думите му какво трябва да се случи с акциите на Община Варна вече решено в Общинския съвет на морската столица. И ако има спорове, те трябва да се разрешават в съда, ако наистина искаме да сме правова държава, както твърдят от ДБ.
В крайна сметка мнозинството общински съветници не се подведе по акъла на ДБ и точката отпадна от дневния ред на сесията.
Любителите на облозите вече залагат, че ДБ няма да се кротнат относно Панаира. Нали дабейците са се заели с промяна на съдебната реформа. Стане ли, няма да е изненада, ако се въведе следния съдебен ред: Районен съд, Окръжен съд, Апелативен съд, Върховен административен съд. И като последна инстанция за отсъждане– „Демократична България“.
Гергов със сигурност притежава документи, с които може да се направи рекапитулация колко пари е похарчил за Панаира, освен онези 32 милиона евро, с които в началото е изплатил дълговете му. Включително и през годините на ковид-пандемията, когато панаирната дейност беше замразена. Но той плащаше и заплатите, и данъците в Панаира. Без да получи нито лев подкрепа от община Пловдив и община Варна. Нито от държавата.
На ДБ математическото действие „рекапитулация“ , предполага се, им е чуждо. За разлика от математическото действие „грандове“. Най-вече от една чужда фондация. Ще е справедливо, обаче, да се намеси мастития пловдивски ДБ-депутат, известен с дарбата си да събира чужди пари за генератори за Украйна и за какво ли още не. Той е известен и с певческия си талант. Взимайки Панаира от Гергов, ще е редно поне да му възстановят парите, които е дал. Това, например, лесно може да стане. Трябва само този ДБ-певец да застане на Главната, да сложи пред себе си една купичка и да запее „Крокодилът Гена“. А останалите ДБ-общински съветници и депутати да му припяват. За няколко дни ще съберат нужната сума, с която Гергов ще кандиса доброволно да върне Панаира.

Публикувана на
09 Юни 2023 година