Архив на публикациите

В Германия има глад за всякаква работна ръка

Последните данни за недостига на квалифицирани кадри в Германия звучат отчасти тревожно. Според Федералната агенция по труда през 2022 г. броят на професиите, в които липсват специалисти, е нараснал с една четвърт.
Професиите, които изпитват най-остър недостиг на квалифицирани работници, са следните: болногледачи, шофьори на камиони, медицински персонал, строители, детски възпитатели, автомобилни инженери и IT-специалисти. Спрямо предходната година сега към засегнатите професии се добавят три нови в секторите хотелиерство и ресторантьорство, металургия и транспорт (автобусни шофьори). 2022 година е започнала многообещаващо, но нападението на Русия срещу Украйна през февруари е променило съществено условията, тъй като много украинци потърсиха убежище и в Германия.
Това се отрази и на пазара на труда. Заедно с регистрацията на украински граждани нарастваше и безработицата през втората половина на 2022 година. Въпреки това фирмите продължиха да изпитват недостиг на работна ръка, а броят на свободните работни места се увеличи до рекордните почти два милиона незаети места. Понастоящем признаци на недостиг няма само в 153 категории професии.
В проучването се прави разграничение между квалифицирани работници - например медицински кадри, продавачи, професионални шофьори и други, специалисти с по-висока професионална квалификация - като възпитатели, физиотерапевти, електротехници или IT-специалисти, и експерти с висше образование - например лекари и фармацевти, социални педагози и преподаватели, архитекти и строителни инженери.
Една от сферите, в които няма регистриран недостиг на квалифицирани работници през 2022 в нито една федерална провинция, е машиностроенето и промишлените технологии.
Обратното - във всички германски провинции има недостиг на квалифицирани работници в областта на автомобилната, космическата и корабостроителната техника. Хората с професии в областта на енергийните технологии играят важна роля в предстоящия енергиен преход в Германия. Недостигът на IT-специалисти в цялата страна е очевиден от години и няма изгледи да се промени в близко бъдеще. Напротив, нуждите ще нарастват. През 2022 най-сериозен е бил проблемът с недостига на програмисти.труд

Публикувана на
09 Юни 2023 година